Dagplejere kan ryge løs

Trods politiske trusler må hvert fjerde barn fortsat passes i hjem med røg. Kræftens Bekæmpelse raser. Hvert fjerde danske barn under seks år kan fortsat se frem til at blive passet i hjem, hvor der må ryges.

Det skriver metroXpress.

Selv om en hel række partier har forlangt cigaretterne ud af dagplejen, bliver landets 21.000 dagplejere undtaget fra de strikse regler om rygning på arbejdspladser og opholdssteder for børn, som sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) netop har fremsat.

Undtagelsen vækker harme i Kræftens Bekæmpelse, hvor alt andet end et totalt rygeforbud i hjem, hvor der passes børn, anses for slapt.

»Hvis et hjem skal være egnet til at passe børn, må der ikke ryges. Det gælder 24 timer i døgnet, syv dage om ugen og hele året,« siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen, Kræftens Bekæmpelse, til metroXpress.

Ifølge sundhedsministerens forslag om røgfri miljøer er det fortsat tilladt at ryge uden for arbejdstid i alle de rum, der ikke primært bruges til børnepasning. Det gælder for eksempel køkken, stue og bad.

»Det er uhyggeligt, at vi har så megen viden om passiv rygning, og alligevel lader man det fortsætte. Røg bevæger sig fra rum til rum, og den bevæger sig nedad og er særligt farlig for børn,« siger overlægen til metroXpress.

Vanskeligt at genemføre

Dansk Folkepartis Birthe Skaarup, der er formand for Folketingets sundhedsudvalg, lovede for snart et år siden stramninger i dagplejernes muligheder for at ryge. I dag erkender hun, at det bliver vanskeligt at gennemføre.

»Vi kan ikke gå lige så langt i private hjem, som vi kan i offentlige institutioner. Hvis vi forbød rygning totalt hos dagplejere, ville det indskrænke hele familiens frihed i en grad, der desværre ikke kan accepteres,« siger hun til metroXpress.

I Folketinget kræver de radikale nu, at forældre får ret til at vælge røgfri pasning til deres børn.

»Jeg ved, det er svært, fordi dagplejen både er arbejdsplads og privat hjem. I første omgang må vi sikre, at forældre kan vælge en røgfri dagplejer, og så må kommunerne sørge for nok ansatte, som ikke ryger,« siger Charlotte Fischer til metroXpress.

På forhånd bakker alle partier på nær de radikale op om de nye ryge­regler.

Dagplejehjem med røg

I Aalborg ryges der i 84 procent af dag­plejehjemmene, mens tallet er 75 procent i København, 33 procent i Århus og 27 procent i Odense.

Passiv rygning kan forårsage astma, luftvejslidelser, vuggedød, kræft og påvirke intellektet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen