Hver niende dansker er for fed

De fleste af os bevæger os mere og spiser sundere. Alligevel er markant mange flere af os blevet rigtig, rigtig fede.

Hver niende dansker helt nøjagtig, viser den seneste undersøgelse af danskernes sundhedstilstand fra Statens Institut for Folkesundhed.

Ifølge undersøgelsen kan 11,4 procent af danskerne - næsten en halv million - kalde sig svært overvægtige. For 20 år siden gjaldt det kun for 5,5 procent af befolkningen.

Samtidig er der en klar sammenhæng mellem uddannelse og overvægt. Jo kortere tid på skolebænken, jo flere fede. Det vil sige, at der er færre fede blandt topledere og mellemledere, mens hver fjerde førtidspensionist er svært overvægtig.

Mænd og kvinder er ifølge undersøgelsen lige gode om at lægge sig ud. Til gengæld er forskellen stor i de forskellige landsdele.

I forhold til landsgennemsnittet er der således flere overvægtige i Region Sjælland. Her er hver syvende person for fed.

I Region Hovedstaden og Region Midtjylland er antallet af svært overvægtige derimod lavere end gennemsnittet. Her har ca. hver tiende person alt for mange kilo på sidebenene.

Undersøgelsen kortlægger bl.a. befolkningens sundhedsvaner, livsstil, helbredsrisici på jobbet og i miljøet, samt hvilke konsekvenser resultaterne har for folks brug af sundhedssystemet. Der er lavet sundhedstjek af danskerne i 1987, 1994, 2000 og 2005.

Selv om antallet af svært overvægtige stiger kraftigt, viser undersøgelsen også, at danskerne er blevet mere opmærksomme på den sunde levevis.

Antallet af rygere falder, flere er fysisk aktive, og flere er begyndt at spise mere frugt og grønt.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen