Fredelige demonstrationer under nedrivning

Grædefærdige unge så mandag til, mens Ungdomshuset blev jævnet med jorden. Nedrivningen fortsatte natten igennem efter en dag med fredelige demonstrationer.

Hundredvis af unge sørgede, da det omstridte Ungdomshus på Nørrebro i København mandag blev lagt i ruiner. Der blev dagen igennem lagt blomster og grædt, mens nedrivningskraner tyggede sig gennem Ungdomshusets mure.

Nedrivningsarbejdet vil ifølge politiet fortsætte uophørligt, indtil Ungdomshuset er forsvundet helt, og politieskorterede lastbiler med byggeaffald kørte natten til tirsdag i pendulfart fra Jagtvej til en losseplads på Amager, hvor de jordiske rester af "Ungeren" blev bunket sammen.

I løbet af dagen foretog politiet 17 anholdelser således, at det samlede antal anholdte nåede op på 467.

Samtidig noterede politiet, at antallet af varetægtsfængslede efter endnu flere retsmøder i såvel Københavns Byret som Østre Landsret nåede op på 190. De er sigtet for flere forbrydelser under urolighederne de seneste dage. F.eks. vold mod politiet og deltagelse i alvorlige optøjer.

I sympati med de fængslede gik omkring 100 demonstranter til Vestre Fængsel, hvor de ved at slå på olietønder, pust i fløjter og med råb og skrig larmede så meget som muligt. Demonstrationen voksede senere til godt 500 mennesker, og efterhånden blev larmen så voldsom, at de fængslede kunne høre den, selv om afstanden var cirka 300 meter. De indsatte slukkede lyset i deres celler og tændte deres lightere som tegn på, at de hørte deres kammerater på gaden.

En anden gruppe holdt til ved Nørrebros Runddel, og her var følelserne til at skære i med en sløv brødkniv.

- Det er det sørgeligste, jeg har været med til, sagde en ung pige i hættetrøje.

Enkelte gange gik grupper af tilskuere ud på Nørrebro Runddel og blokerede trafikken, hvorefter de blev skubbet væk igen af politiet. Kun få blev anholdt og taget med.

- Jeg synes, det er min pligt at støtte op og vise, at det ikke er okay, det der sker. Jeg har faktisk aldrig sat mine fødder i Ungdomshuset, men jeg kender mange, der har været rigtigt glade for det, siger en af tilskuerne, Kristine Haugaard, 31 år.

Manifestationerne var fredelige, og politiets talsmand Lars Borg roste tirsdag de unge for deres "selvjustits".

- Vi kan godt mærke, at der er kommet mere styr på tropperne nu, end det hidtil har været tilfældet, sagde Lars Borg.

Andre gik dog mere hårdhændet til værks. Flere firmaer blev udsat for groft hærværk og trusler, fordi ukendte gerningsmænd åbenbart satte firmaerne i forbindelse med nedrivningsarbejdet.

Repræsentanter for Byggefagenes Samvirke forsøgte at få adgang til området, men blev holdt tilbage ved afspærringerne. De ville gerne kontrollere, om arbejdet blev udført efter reglerne, og om der var asbest i bygningen. Fagforeningen havde forud for nedrivningen opfordret sine medlemmer til ikke at arbejde under politibeskyttelse, men det valgte den anonyme gruppe arbejdere altså at gøre alligevel.

- Selvfølgelig er jeg overrasket over det. Jeg synes det er trist, at det her foregår, siger formanden for byggefagene, Anders Olesen.

Ifølge ham vil man nu overveje, om hele nedrivningen har været så præget af uregelmæssigheder, at kommunen skal meldes til politiet.

Hos Miljøkontrollen i København oplyste direktør Jørgen Lund Madsen, at der ikke var grund til at frygte for asbest i bygningen. Lund Madsen oplyser, at Miljøkontrollens folk gennemgik huset mandag formiddag og sikrede sig, at asbesten var fjernet og anbragt i en forseglet container. Miljøkontrollen gav tilladelse til, at byggeaffaldet sorteres på et anlæg senere.

Nedrivningen vil kunne ses og mærkes i de følgende dage. Allerede tirsdag er der varslet nye demonstrationer.

/ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.