Tosprogede er fire år længere om uddannelsen

Andengenerationsindvandrere klarer sig markant dårligere på universitetet end danske studerende.

De har nøjagtig den samme adgangsgivende eksamen, men alligevel bruger andengenerationsindvandrere i gennemsnit fire år mere på at gennemføre en universitetsuddannelse end deres etnisk danske medstuderende.

Det viser Danmarks første undersøgelse af studieeffektiviteten og studieadfærden hos universitetsstuderende med anden sproglig baggrund end dansk.

Fire ud af ti af de adspurgte studerende med anden etnisk baggrund svarer ja til, at de mange gange har været fagligt hæmmet af deres sproglige niveau. Til sammenligning svarer kun syv pct. af den etnisk danske kontrolgruppe ja til det samme.

»De lyder som fuldblodsdanskere til daglig, men de har langt sværere ved at argumentere akademisk og teoretisk, fordi de taler et andet sprog derhjemme,« siger fagleder og studieadjunkt på Aarhus Universitet Anne Leth Pedersen der står bag undersøgelsen.

Hun mener, at problemerne begynder i folkeskolen og gymnasiet, hvor viden om dansk som andetsprog ifølge hende er nærmest ikke-eksisterende. Derfor er hendes løsningsforslag at gøre dansk som andetsprog obligatorisk på lærerseminarierne og derved sikre, at alle lærere ved, hvordan de udvikler denne gruppe elevers sprog.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen