Kompromis på vej om skat for Øresundspendlere

Der er et kompromis på vej i den dansk-svenske uenighed om, hvordan Øresundspendlere skal beskattes. Inden nytår forventer den danske og svenske regering at nå til enighed - og alt afhængigt af resultatet kan en ny ordning for borgere, der bor i Sverige og arbejder i Danmark eller omvendt træde i kraft allerede næste år.

Det oplyste erhvervsminister Ole Stavad (S) og hans svenske kollega, handelsminister Leif Pagrotsky (S), på et pressemøde i Erhvervsministeriet mandag.

- Vi har i dag haft et møde med skatteminister Frode Sørensen (S) og finansminister Bosse Ringholm (S) - og vi er blevet enige om at rykke hurtigt frem. Vi skal finde en løsning, så de forskellige barrierer, der er på skatteområdet, fjernes på én og samme tid, sagde Ole Stavad.

- Modellen skal sikre integrationen samtidig med, at de kommuner, der har udgifterne, også får pengene. Under alle omstændigheder skal der findes en løsning på de kommunale udgifter - og så skal vi have mindst mulige administrative problemer for lønmodtagerne og for virksomhederne, sagde Ole Stavad.

Dansk-svensk polemik

Udmeldingen kommer efter længere tids polemik mellem Sverige og Danmark om beskatningsreglerne for pendlerne. Flere skånske kommuner har klaget over, at de - uden at få tilsvarende skatteindtægter - skal betale social- og sundhedsudgifter m.m. for det stigende antal borgere, der bor i Sverige og arbejder i Danmark. Siden 1997 har Øresundspendlere nemlig skullet betale skat, hvor de arbejder - og ikke hvor de bor.

Danskerne har foreslået en udligningsordning, der kompenserer de svenske kommuner - men det har svenskerne indtil nu afvist.

- Dette er et irriterende problem, der har eksisteret i nogle år og som er hæmmende for integrationen i Øresundsregionen, sagde Leif Pagrotsky, der i august skarpt kritiserede den danske regering for at være alt for modvillig i arbejdet for at fjerne alle de barrierer, der hindrer en fri bevægelse af arbejdskraft over sundet.

Men på dagens møder med Stavad og Pagrotsky, der er hvert lands såkaldte "Øresundsminister", var der anderledes forsonende toner.

- Vi opfordrer vore ministerkolleger til at finde et kompromis - og vi to vil så være en "fredsbevarende styrke", der skal træde til, når vore kolleger ikke kan blive enige. Hovedspørgsmålet er ikke 10 millioner kroner mere eller mindre. Det vigtigste er, at vi ikke kan leve med, at skattespørgsmål skal bremse integrationen, sagde Ole Stavad.

Nu skal svenske og danske embedsmænd i gang med forhandlingerne. Et forslag til en løsning skal være færdigt ved udgangen af november - og de to ministre håber på en færdig aftale senest til nytår.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen