Meningsmåling gav rygter om valg

Fremgang i meningsmålinger for Socialdemokratiet har sat gang i spekulationerne om, at kommunalvalget den 20. november bliver suppleret med et folketingsvalg.

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) skal tænke sig godt om, inden han trykker på udløserknappen til et folketingsvalg. Det påpeger valgforskere, efter at nye meningsmålinger for alvor har sat gang i valgrygterne.

I meningsmålinger fra både Megafon, Vilstrup og Gallup står Socialdemokratiet nemlig til en fremgang, som ikke er set siden Kosovo-krisen i 1999. Mens Gallups målinger i Berlingske Tidende viser en fremgang for S fra 28,9 til 31,9 pct., giver Vilstrups analyser i Politiken statsministeren 30,5 pct. af vælgerne i ryggen.

Regeringens fremgang har givet anledning til rygter om et hurtigt valg, som i givet fald kan holdes samtidig med amts- og kommunalvalget den 20. november. Det betyder, at valget skal udskrives senest på tirsdag.

Men ifølge valgforsker og lektor i statskundskab ved Københavns Universitet, Lars Bille, er det alt for risikabelt for Nyrup at udskrive et valg alene på baggrund af meningsmålinger:

Ikke seriøs grund

»Meningsmålinger er ikke seriøs grund til at udskrive et folketingsvalg. Målingerne har de seneste par gange ikke være til regeringens fordel, og vil derfor kunne ændre sig igen. Desuden vil det hurtigt kunne vendes imod Socialdemokratiet, da man kan anklage partiet for at spekulere i den nuværende i situation,« siger Lars Bille og henviser til terrorangrebene på USA den 11. september.

For netop statsministerens håndtering af situationen efter terrorangrebene vurderes at være en af årsagerne til fremgangen.

»Det er klart, at det er statsministereffekten, hvor han samler befolkningen under sig, som gør sig gældende. Hans håndtering af sagen er modtaget godt af befolkningen. Det smitter af på meningsmålingerne, men ikke i det omfang, som man måske skulle tro,« vurderer Lars Bille.

Det er ikke første gang, at en krise har fået danskerne til at samle sig bag landets statsminister. I forbindelse med Kosovo-krisen i 1999 var der også en klar fremgang for Socialdemokratiet, som efterfølgende gik frem i et par måneder.

Det kan også ske i den nuværende situation, vurderer valgforsker ved Københavns Universitet Hans Jørgen Nielsen:

God idè at vente

»Poul Nyrup Rasmussen virker besindig og takler samtidig situationen meget markant. Derfor kan det måske være en god idé at vente med et valg, da hans fremtoning måske kan give ham en endnu større gevinst om en måned. Derudover kan det virke lidt for smart at udskrive et valg, så snart meningsmålingerne ser gode ud,« siger Hans Jørgen Nielsen, som mener, at et sammenbrud i finanslovsforhandlingerne vil være en mere legitim årsag til at udskrive et valg.

Regeringen forhandler i øjeblikket om at forlænge barselsorloven men har svært ved at samle et flertal for finansieringen. Oppositionen har afvist regeringens seneste udkast, og forhandlingerne har den seneste måneds tid ikke rykket sig ud af stedet. Alt tyder på, at der er nogle principielle knaster, som er svære at komme af med, og netop sådan en situation vil være et rimeligt afsæt for et folketingsvalg, vurderer Hans Jørgen Nielsen:

»Så vil der være en konkret grund til det. Man ville melde ud, at finanslovsforhandlingerne er gået i stå, og at Folketinget er handlingslammet. Det vil virke mere fair,« siger han.

Men selv om valgrygterne svirrer, fik telefonen lov til at ringe ud hos Socialdemokratiets pressetjeneste på Christiansborg. Intet tydede på oprustning på borgen, men det var der til gengæld omkring hovedpersonen.

Poul Nyrup Rasmussen skulle lørdag eftermiddag åbne Herlevs nye medborgerhus, og til den forholdsvis beskedne begivenhed var hele den danske presse mødt op.

Statsministeren ville dog ikke afvise de rumlende rygter om et valg og ville heller ikke udtale sig om, hvorvidt han ønsker at bruge sin forbedrede position til at udskrive valg hurtigst muligt.

sanne.gram@jp.dk

charlotte.geckler@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen