Gruppeformænd hos S og R: Næppe valg nu

Hverken fremgang i meningsmålingerne eller finanslovsforhandlingerne giver regeringen grundlag for at udskrive folketingsvalg her og nu. Det vurderer de to regeringspartiers gruppeformænd, Jan Petersen (S) og Elisabeth Arnold (R), over for Ritzau.

Meningsmålinger op til weekenden fra Gallup, Vilstrup og Megafon, tyder på, at regeringen nyder fremgang blandt vælgerne. Flere aviser mener, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) griber det som anledning til at udskrive folketingsvalg sammen med kommunalvalgene den 20. november. DR's TV-Avisen og Radioavisen anså det endog for "overvejende sandsynligt" at Nyrup Rasmussen udskriver valg senest tirsdag. Men de to regeringspartiers gruppeformænd har svært ved at tro på rygterne om et folketingsvalg, som statsministeren kun menes at snakke om med sig selv eller med en meget snæver kreds af fortrolige topministre, inklusive den radikale leder, økonomiminister Marianne Jelved.

Gallup og Vilstrup giver regeringspartierne sammen med støttepartierne, SF og Enhedslisten, henholdsvis 84 og 80 mandater (de nordatlantiske mandater fraregnet) ud af de 90 mandater, der skal til for at have flertal i folketingssalen. Ligesom også Megafons meningsmålinger tyder det på, at statsministeren og hans parti nyder godt af den såkaldte statsmandseffekt på grund af Nyrup Rasmussens optræden i den internationalt spændte situation efter sidste måneds terroranslag mod USA.

Flere medier spekulerer i, at Nyrup Rasmussen skal gribe chancen nu af frygt for, at vælgeropslutningen fordufter igen. Men hverken Jan Petersen eller Elisabeth Arnold betragter den pludselige fremgang som et godt grundlag at udskrive valg på.

- Hvis man skal bygge sit valggrundlag på meningsmålinger, så skal man bygge på et stabilt billede over en længere tid. En enkelt måling kan kun være et tegn på, at stemningen er ved at vende, siger Elisabeth Arnold.

Hendes socialdemokratiske kollega siger, at der skal mere end gode meningsmålinger til for at vinde et folketingsvalg.

- Jeg mener ikke, vi har en isoleret grund til at udskrive valg på baggrund af meningsmålingerne. Valgkampen skal bygge på et solidt fundament. Vi mener det, når vi siger, at arbejdet skal gøres færdigt. Det er et finanslovsforlig en del af, og det er, hvad vi går efter, siger Jan Petersen.

Begge gruppeformænd skønner, at den øgede opbakning til regeringsfløjen vil være en vedvarende og ikke bare en flygtig tendens.

- Jeg tror, at det holder godt ved. Alle kan se, at det internationale samarbejde om terrorkrisen vil vare et godt stykke tid. Og alle kan se, at det er bedst for Danmark med en erfaren og kompetent statsminister ved roret, sådan som Nyrup har været, siger Elisabeth Arnold.

Også Jan Petersen skønner, at fremgangen for regeringsfløjen er vedvarende.

- Og jeg vil ikke udelukke, at det kan blive bedre, siger S-gruppeformanden.

Hverken Jan Petersen eller Elisabeth Arnold ser nogen mulighed for regeringen i at bruge et forhandlingssammenbrud for finansloven som anledning til folketingsvalg.

Jan Petersen mener, at der i forvejen er godt skred i forhandlingerne - ikke bare for forsknings/IT-pakken og for boligpakken, men også for den forlængede barselsorlov, som S-gruppeformanden stadig ser forhåbninger om at få Venstre og Det Konservative Folkeparti med i en aftale om.

Elisabeth Arnold siger, at barselsorloven er alt for lille en sag at udskrive valg på i betragtning af, at alle er enige om at ordningen bør forbedres.

- Det vil være svært at slå hinanden i hovedet med barselsorloven i en valgkamp. Et valg i utide skal udskrives på en sag, hvor vandene virkelig skilles. Og stemningen er god i finanslovsforhandlingerne, så det vil være svært for begge parter at gå ud og spille fornærmet, siger den radikale gruppeformand.

Hun mener også, at regeringen vil få bøvl med de to partiers lokalpolitikere, hvis de stjæler opmærksomheden fra valgene til amts- og kommunalråd ved at slå valgdatoerne sammen.

Hvis Nyrup Rasmussen alligevel skulle føle sig fristet, har han indtil torsdag-fredag til at udskrive folketingsvalget, fordi der ifølge reglerne skal være tre uger til at afvikle valgkampen. Tirsdag bliver det næppe, da statsministeren indtil onsdag er vært for sine fire nordiske og tre baltiske kolleger i forbindelse med et møde i København i Nordisk Råd med alt hvad følger af middage og andre repræsentative pligter. Onsdag drager statsministeren til Geneve til et ILO-møde, hvorfra han først vender hjem i løbet af torsdagen.

På grund af Nordisk Råds møde har Folketinget fri indtil torsdag og fredag. Statsministeren kan i princippet godt udskrive valg uden at gå på Folketingets talerstol, men så skal han ifølge reglerne kunne påberåbe sig tvingende tidsnød.

Når en statsminister har udskrevet valg, træder der restriktioner i kraft for, hvor meget regeringen må involvere sig i f.eks. internationale forhandlinger og aftaler på Danmarks vegne. Her og nu ville Danmark da blive stækket i den internationale krig mod terror frem til den 20. november - og Nyrup Rasmussen i sin populære rolle som statsmand.

Hverken statsministeren eller Marianne Jelved ville lørdag kommentere meningsmålingerne eller valgrygterne.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen