Dårligt samliv fører til utroskab

Især unge mener, at troskab har størst betydning i det gode parforhold, viser ny Sonar-undersøgelse. De lidt mere erfarne er både mere utro og tillægger heller ikke troskab samme betydning.

Følelser og troskab kommer i første række, når danskerne skal give deres bud på det gode forhold.

Og det kan meget vel være udtryk for, at ingen af delene trives særlig godt i parforholdene, mener parterapeuter og forskere, der har fulgt udviklingen i danskernes kærlighedsliv.

De mener nemlig ikke, at mænd og kvinder er gode til at holde deres troskabsløfter til hinanden. Og samtidig peger de på, at manden og kvinden i mange familier glemmer at holde følelserne ved lige.

Finn Korsaa er en af de førende parterapeuter i Danmark. Og han mener, at følelserne mistrives i familierne, fordi kvinden og manden efter et stykke tid glemmer, at det er deres indbyrdes forhold, der danner grundstammen i hele foretagendet.

»Efter min opfattelse skal parforholdet været grundlaget i familien. Det skal være dét, en familie bygger på. Men for mange mennesker er det ikke grundlaget. Det er eksempelvis mor og børnene, mens manden svæver rundt et eller andet sted,« siger Finn Korsaa.

Han ser mange par i sin praksis, som i deres bedste alder har opgivet enhver form for sexliv, netop fordi begge parter i årevis har været mere optaget af, hvad der sker ved siden af i børneværelset. Og i mange tilfælde fører det til utroskab, selv om parret i virkeligheden har haft til hensigt at være hinanden tro for livet.

At et dårligt sexliv ofte er tæt forbundet med utroskab dokumenteres i en undersøgelse, som analyseinstituttet Sonar har lavet for Jyllands-Posten. Den viser nemlig, at blandt de personer, der har et problematisk sexliv i deres faste parforhold, kan kun godt halvdelen svarer benægtende på, om de har haft sex med andre end partneren i deres nuværende forhold.

I gruppen af personer, der har et godt sexliv i deres faste parforhold, kan 86 procent afvise, at de har haft sidespring.

Unge kvinder er tro

Troskab vægtes især højt blandt unge kvinder og mænd i relativt nye forhold. 95 procent af kvinder i forhold, der har varet i tre til fem år, mener, at troskab i forholdet er overordentlig vigtigt. Og et tilsvarende stort antal unge kvinder svarer også nej til at have haft sex med andre end partneren i det nuværende forhold.

Lektor Jens Hougaard forsker i kærlighed ved Nordisk Institut på Aarhus Universitet. Han mener, at troskab er et af de biologiske grundlag i mennesket, fordi kvinderne i tidernes morgen har haft behov for mandens beskyttelse, mens hendes børn var små.

»Mandens belønning for at blive og beskytte barnet og kvinden var, at han havde eksklusivret til det seksuelle. Så det ligger meget dybt i os. Når folk tillægger troskab så stor værdi, så er det en mere eller mindre bevidst opfattelse af deres instinkt,« siger Jens Hougaard.

Ingen selvfølge

Han er imidlertid ikke i tvivl om, at når det har så stor betydning for mange, så skyldes det, at følelserne og den livslange troskab absolut ikke længere er nogen selvfølge i parforholdet.

»1800-tallets romantikere ville finde spørgsmålet om troskab tåbeligt, fordi troskab dengang var en selvfølge. Og hvis man ikke var tro, kom det aldrig frem. I dag er det ikke en selvfølge. Og der er en tendens til, at man understreger dét i sit liv, som er tvivlsomt,« siger Jens Hougaard.

Og meget tyder da også på, at både mænd og kvinder bliver lidt mere realistiske omkring troskab, efterhånden som parforholdet skrider frem.

Sonarundersøgelsen viser, at kun halvdelen af mænd, der har været i deres parforhold i 21 år eller derover, mener, at troskab er overordentlig vigtigt.

Men det er også denne gruppe, der har det mest liberale forhold til sidespring. 26 procent af dem har haft sex med andre end deres partner i det nuværende forhold nogle gange. To procent har det jævnligt. Og otte procent har dyrket sex med en anden end partneren en enkelt gang.

Men hvor de unge lægger stor vægt på følelserne, så mener de ikke, at ligestilling med hensyn til erhvervsarbejde, børn og praktiske gøremål i hjemmet har den store betydning for forholdet. Mere end hver tredje mand og kvinde mener, at ligestilling er mindre vigtigt.

Her tyder det også på, at parrene skifter holdning, efterhånden som årene i tosomhed går. Jo ældre forholdet er, desto større vægt tillægger både mænd og kvinder, at de fordeler arbejdsbyrderne ligeligt.

anne.dohm@jp.dk
else.boelskifte@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.