Kun hver femte dansker vil beholde Færøerne
Kun hver femte dansker ønsker at beholde Færøerne. Resten er enten ligeglade eller ser helst, at øriget opnår fuld selvstændighed, viser en Sonar-måling.
Høgni Hoydal, færøsk vicelagmand med ansvar for forhandlingerne om selvstændighed, ser imidlertid positivt på den danske meningsmåling.
»Med den måde, som forhandlingerne mellem Danmark og Færøerne er blevet udlagt på, så ser jeg målingen som et udtryk for, at den danske befolkning ønsker en afklaring. Langt hovedparten bakker op om vores mål om at opnå selvstændighed, så det er meget positivt,« fastslår Hoydal.
På Færøerne har de meget få målinger, der laves blandt de godt 45.000 færinger, vist, at der kun er et spinkelt flertal for selvstændighed, og at flertallet forsvinder, hvis det bloktilskud på godt en milliard kroner, som Danmark årligt sender til Færøerne, hurtigt forsvinder.
Bloktilskud ned
For et år siden, da forhandlingerne mellem den danske regering og det færøske landsstyre begyndte, lagde færingerne op til, at bloktilskuddet skulle fjernes over 10 til 15 år, mens Danmark har fastholdt, at tilskuddet skal væk over fire år.
Det seneste udspil fra det færøske landsstyre er, at der allerede næste år skal skæres mellem 300 og 400 mio. kr. i bloktilskuddet, så Færøerne kan blive mere økonomisk uafhængige. Samtidig ønsker landsstyret at overtage stadig flere områder inden for den eksisterende hjemmestyrelov.
Må selv bestemme
CD's gruppeformand, Peter Duetoft, som også er formand for Folketingets Færø-udvalg, understreger, at det hele tiden har været regeringens og næsten alle partiernes holdning, at hvis færingerne selv ønsker selvstændighed, ja, så må de også gerne få det.
»Hvis målingen tolkes, som om danskerne bare vil have færingerne ud - så er jeg uenig. Rigsfællesskabet er et historisk værdifuldt bånd, som vi ikke bare bør skære over - nej, faktisk ville jeg helst have, at vi forblev sammen,« fastslår Duetoft.
Hård tone
Jette Gottlieb, der sammen med de øvrige i Enhedslisten har stået alene i Folketinget med ønsket om en blidere kurs over for Færøerne, er enig i, at færingerne skal have selvstændighed, hvis de selv ønsker det.
»Men jeg bryder mig ikke om den meget hårde kurs, som de fleste danske politikere har haft over for Færøerne. Vi burde respektere deres ønske om selvstændighed mere, end vi har gjort,« mener Gottlieb.