Ritt B.: Prispres ødelægger fødevarer

Samtidig med, at der tirsdag blev slået alarm om endnu et tilfælde af kogalskab i Nordjylland, retter landbruget og fødevareminister Ritt Bjerregaard (S) i en usædvanlig alliance nu et skarpt angreb mod detailhandlen.

Den beskyldes for at gå for vidt i bestræbelserne på at tvinge priserne på fødevarer stadig længere ned.

Det massive pres på priserne har efterhånden udviklet sig så voldsomt, at det er til fare for fødevaresikkerheden, da landmændene tvinges til uafbrudt at effektivisere og rationalisere, mener Ritt Bjerregaard.

»I takt med, at supermarkederne bliver større og mere magtfulde, øger de prispresset på fødevarevirksomhederne og landbruget. Landmændene føler sig presset til at honorere kravet om lave priser, og mange ryger ud i en situation, de selv er utrygge ved. Så længe der er dette pres, vil der blive ved med at opstå problemer med fødevaresikkerheden,« siger Ritt Bjerregaard.

Landbrugets førstemand, præsidenten for Landbrugsrådet, Peter Gæmelke, er enig med fødevareministeren.

»Der er ingen tvivl om, at en stor del af skylden for, at produktionen bliver presset så hårdt, ligger hos detailhandlen. Hvis vi ikke kan producere til de rigtige priser, importerer de billigere fra andre lande som USA eller Tyskland,« siger Peter Gæmelke.

Supermarkeder afviser kritik

Informationschef i Dansk Supermarked (DS), Poul Guldborg, er ikke overraskende uenig i kritikken.

Han påpeger, at handlen med udlandet går begge veje, og at DS flere gange har fået en kurv af producenter, der var utilfredse med koncernens prisniveau og i stedet tog en bedre betaler fra udlandet.

Episoderne har dog ikke fået DS til at ændre indkøbsvaner.

»Vi køber ind på vegne af forbrugerne, og de danske forbrugere er meget prisbevidste. Vi vil gerne sælge flere dyrevelfærdsprodukter, men vi kan altså ikke tvinge forbrugerne til at købe det,« siger Poul Guldborg.

Det argument køber afdelingschef i Det Danske Fjerkræraad, Thorkil Ambrosen, imidlertid ikke.

»Kædernes indkøbere er meget barske. De kræver billige slagvarer hver eneste uge. Samtidig er de dobbeltmoralske nok til at himle op om, at de gerne vil gavne folkesundheden og dyrevelfærden. Hvis vi blot et øjeblik ikke kan leve op til deres priskrav, ringer de til Holland og henter deres varer der. Det på trods af, at hollænderne ikke har en salmonella-handlingsplan, og deres høns har væsentligt mindre plads i burene.«

Ikke alle i landbruget er dog enige i kritikken af de store supermarkedskæder. Formanden for Danske Slagterier, Bent Claudi Lassen:

»Det er klart, at detailkæderne vokser og forsøger at klemme os på priserne, men det må vi leve med. Sådan er spillets regler,« siger Bent Claudi Lassen.

Alarm i Nordjylland

Alarmen tirsdag om et nyt tilfælde af kogalskab kom fra en gård i Fjerritslev kun fem kilometer fra den besætning i Klim, hvor der tidligere i januar blev konstateret BSE. Ved en rutinemæssig testning af slagtedyr på Steins Laboratorium har man fundet kogalskab hos en seks år gammel ko. Prøven skal nu kontrolleres på Statens Veterinære Serumlaboratorium, før myndighederne endelig kan konstatere, om dyret havde den frygtede sygdom. Resultaterne ventes inden for få dage.

jesper.laursen@jp.dk
lars.attrup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.