Kommission vil af med hver fjerde byret

Hvis domstolene skal moderniseres, vil det være alt for dyrt at opretholde mange af de nuværende 82 byretter, sådan som det borgerlige regeringsalternativ ønsker.

Det fastslår Domstolenes Strukturkommission i en betænkning om landets fremtidige opdeling i retskredse.

På forhånd er det for længst sluppet ud, at Strukturkommissionen vil have skåret antallet af byretter ned til 25. Men så hårdt har Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti afvist at fare frem. Også SF er betænkelig - alle med henvisning til, at det vil gå ud over nærheden til borgerne. Imens venter regeringspartierne med at gøre deres stilling op, indtil en anden betænkning om politikredsene foreligger og høringsrunder blandt alle berørte parter, inklusive kommunerne, er afsluttet.

I forvejen har Retsplejerådet foreslået, at byretterne fremover skal være 1. retsinstans i alle civile retssager og involvere flere dommere ad gangen i mange slags sager, således at landsretterne aflastes. Det vil de mange små byretter i dag ikke have juridisk kompetance til eller være klædt på til administrativt, hvorfor de bør slåes sammen i stor stil, anfører Strukturkommissionen.

Som hovedregel skal de nye, såkaldte hovedtingsteder have seks til otte dommere ansat. Der bliver behov for over en snes flere byretsdommere med sådan en reform, som kommissionen foreslår. Lige så skal der strammes op om administrationen, som en dommer skal være øverste chef for med titel af præsident.

Hverken de to landsretter eller Sø- og Handelsretten ser kommissionen grund til at omstrukturere. Dog finder kommissionen ingen betænkeligheder ved at nedlægge Østre Landsrets bitingsteder i Holbæk, Slagelse og Næstved, fordi folk der ikke har så langt til København, skriver kommissionsmedlemmerne.

Ligesom skeptikerne finder Strukturkommissionen, at der skal tages hensyn til borgernes krav på service så tæt på deres bopæl som muligt. Derfor anbefaler kommissionen, at de nye hovedtingsteder suppleres flere steder med afdelingskontorer, hvor f.eks. tinglysning eller bilægning af tvister eller fogedsager kan finde sted.

Forslag om at opretholde alle de nuværende byretter som en slags filialer af de nye hovedtingsteder, som dommerne så kan rejse rundt til, afviser kommissionen med, at det vil være for dyrt og for besværligt.

Reformen - som under alle omstændigheder først kommer til lovbehandling efter næste folketingsvalg - vil koste staten en ekstraudgift på 50 mio. kr., alene i de to første år, hvorefter merudgifterne falder.

Justitsminister Frank Jensen (S) noterer sig med tilfredshed, at kommissionens godt en snes medlemmer har været stort set enige i de anbefalinger, de udstikker til politikerne.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.