Volapyk og videosprog

Når småbørn i førskolealderen ser for meget fjernsyn eller video, lærer de ikke at tale rent.

Børnene lærer i stedet at gengive hele videoens lydspor - selv på engelsk - uden at forstå et ord af det. Samtidig er forældrenes lille vidunder dygtig til at betjene remotekontrollen.

»Forældrene er stolte over, at små børn i 2½-3 års alderen selv kan sætte en video på. Hos os har vi børn, der taler videosprog og kan gengive volapyk,« siger tale-hørekonsulent Dorte Tommerup fra skolekontoret i Næstved.

Heller ikke computeren, som mange børn lærer at betjene ofte allerede i tre-årsalderen, er hun begejstret for.

»De lærer en masse ord på computeren. Men den er en flad verden. Barnet kigger på skærmen og koordinerer med musen,« siger hun.

Næstved har som et af de eneste steder i landet indsamlet tal over en længere årrække om børns ordforråd. Tallene viser, at fra 1985 og frem til 1999 er seksårige førskolebørns ordforråd blevet mindre. Dorte Tommerup fremhæver dog, at en informationskampagne i slutningen af 1990'erne over for især forældrene har resulteret i, at billedet er ved at ændre sig. Mens gruppen af børn med det dårligste ordforråd i 1985 udgjorde 16 procent af de undersøgte børn, steg gruppens størrelse i 1992 til 29 pct., men er i 1999 faldet til 19 pct.

Gruppen af børn med et middelgodt ordforråd og et supergodt ordforråd er begge reduceret i hele perioden. I alt er der undersøgt 3600 børn i perioden 1985-87, 1991-93 og fra 1997 til 1999.

»Børnenes ordforråd er generelt blevet dårligere i forhold til 1985. Men en indsats over for forældrene har vist resultater, så det nytter noget,« fremhæver Dorte Tommerup.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen