Minister vil vente med blodrensning for BSE

Sundhedsminister Arne Rolighed (S)vil foreløbig ikke give grønt lys for, at det blod, der bruges til blodtransfusioner, skal filtreres for at mindske risikoen for smitte med kogalskab.

Det var meldingen, efter at sundhedsministeren onsdag mødtes med Folketingets sundhedsordførere for at drøfte sikkerheden ved anvendelse af donorblod.

- Jeg har i dag haft et konstruktivt møde med folketingspartiernes ordførere på blodområdet om sikkerheden ved anvendelse af dansk donorblod i lyset af de problemer, der især er set i Storbritanien med variant Creutzfeldt-Jakob sygdommen, udtalte sundhedsministeren efter mødet. Han vil nu afvente, at Sundhedstyrelsen belyser sagen i samarbejde med faglige eksperter.

Venstre ser gerne, at Danmark med det samme ligesom en lang række andre europæiske lande begynder at filtrere blodet ved blodtransfusioner. Derved fjerner man de hvide blodlegemer, der bærer smittekilden til kogalskab, og desuden mindsker man transfusionens bivirkninger som kulderystelser og feber.

Smitterisikoen kan vælges fra<7h3>

- Når man kommer ind på en restaurant, så kan man vælge, om man vil have oksekød, svinekød eller grøntsager. Dermed har man en mulighed for at vælge smitterisikoen fra. Derimod når man som patient har behov for blodtransfusion, så er der kun én ting at tage imod, og det er det blod, sygehuset tilbyder. Jeg synes, at vi har en politisk opgave, nemlig at gøre det så sikkert som muligt. Det er dyrt, men Venstre er klar til at betale det, siger Jørgen Winther, der skønner, at det vil koste omkring 100 millioner kroner at indføre filtreringen.

Foreløbig vil sundhedsministeren indkalde til endnu et møde om sagen, når Sundhedstyrelsen kommer med en færdig analyse. På mødet har ordførerne igen mulighed for at stille en række spørgsmål til eksperter på området, inden de tager endelig stilling.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen