Videnscenter til 43 mio. kr. godt på vej i Vendsyssel

Europas første videnscenter om Solen kommer til at ligge på en 93 meter høj bakke midt i Vendsyssel. Centret, der vil koste 43 mio. kr., bliver på 1400 kvadratmeter, og det ventes færdigt om tre-fire år.

Det viser en rapport, som er udarbejdet af arkitekt Michael Freddie fra Museums Kompagniet i København.

- Rapporten regner med en anlægssum på 43 mio. kr., hvoraf halvdelen går til selve bygningen, mens den anden halvdel af pengene går til forskellige udstillinger, fortæller lektor Svend Ove Thimm, der er med i projektgruppen bag centret.

Selve centerbygningen bliver på 1400 kvadratmeter, og den er tegnet af den færøske arkitekt Rannva Erlingsdottir Simonsen, som bor i Canada. Bygningen er cirkulær med vinger, der breder sig ud.

Videnscentret vil komme til at indeholde en lang række aktiviteter af eksperimentarietypen, interaktive oplevelser og det sidste nye inden for solenergi. Bygningens egen energiforsyning vil også blive en del af udstillingen og tænkes udskiftet med jævne mellemrum.

Folkene bag videnscentret kalkulerer med omkring 60.000 besøgende på årsbasis, og det er tanken, at centret skal være åbent hele året. Om sommeren mest for turister, og uden for sæsonen for skoleklasser og uddannelsesinstitutioner.

Bygningen opføres på en sydvendt skråning på den 93 meter høje Teglhøj ved Sindal. Herfra kan man se solen stå op over Aalbækbugten og gå ned over Vesterhavet. I godt vejr kan man fra stedet se Grenen i nord og Aalborg i syd. Centret kommer til at ligge i umiddelbar forbindelse med Danmarks Meteorologiske Instituts, DMI's, vejrkuppel.

I næste uge bliver et præsentationshæfte om centret klar, og med det i hånden skal folkene bag centret ud og gøre fonde og investorer interesseret i projektet.

- Vi har allerede en del meget positive tilkendegivelser, men vi mangler en pose penge, siger Svend Ove Thimm.

Centret, der officielt kommer til at hedde Europæisk Oplysningscenter om Solen (EOS, som er morgenstundens gudinde), ventes at få fire-fem ansatte.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen