Danske IT-udvandrere

Nice Med solrige strande og udsigt til sneklædte bjergtinder virker Sydfrankrig også tillokkende på højtlønnede og hårdtarbejdende danske eventyrere i den nye økonomi.

I bakkerne mellem Nice og Cannes har Frankrig indrettet sit svar på Californiens Silicon Valley i IT-byen Sophia Antipolis, og her har talrige internationale firmaer slået sig ned for at tiltrække den bedste arbejdskraft. Her boltrer sig også 37-årige René Stistrup og 53-årige Lars Christian Smith.

Begge har en international karriere bag sig, og det var lidt af et tilfælde, at de havnede i Sydfrankrig. Men ingen af dem beklager deres skæbne.

Flugt fra Somalia

»Jeg forlod Danmark allerede i 1968. Efter at have taget en uddannelse i antropologi og økonomi på Harvard i USA flyttede jeg til Østafrika, hvor jeg boede i 16 år i flere lande. Jeg stiftede et IT-firma i Somalia, men måtte flytte, da borgerkrigen brød ud i 1990,« fortæller Lars Christian Smith, der i dag bor med sin somaliske kone og de to yngste af parrets tre børn i en fem-værelses lejlighed med havudsigt og pøl i Antibes til 7.500 kr. om måneden.

Efter den bratte afslutning på det afrikanske eventyr flyttede familien til Luxembourg. Her fandtes et internationalt miljø, og det spillede også ind, at skattetrykket var lavere end i Danmark. Lars Smith stiftede et nyt data-firma og underviste på to MBA-uddannelser, før han blev udnævnt til professor og leder af MBA-skolen i Sophia Antipolis.

Livskvalitet

»De økonomiske forhold er vigtige, men de er sjældent afgørende for beslutningen om at rejse ud, selv om man hernede møder mange, som har solgt et firma i Danmark, og som derfor har en klar skattemæssig interesse i at tage af sted. Også livskvalitet spiller ind, men for de største talenter, der gerne vil være verdensmestre, er det allervigtigste, at de kan udfolde sig i et internationalt miljø, hvor de kan tale samme sprog som dem, de gerne vil måle sig med,« siger han.

Selv tjente Lars Smith som professor omkring 31.000 kr. om måneden efter skat plus en bonus på omkring 70.000 kr. om året. I juli 2000 skiftede han job, og arbejder nu for en væsentligt højere løn med at udvikle nye undervisningsprogrammer for det svensk-finske IT-firma Trema, der også er placeret i Sophia Antipolis.

»Der sker i øjeblikket samme udvikling i uddannelsessektoren, som man oplevede i sundhedssektoren for 20-30 år siden. Uddannelse privatiseres og bliver til en industri, og selv ville jeg da ikke sige nej til en dag at få lov til at udvikle en ny privat handelshøjskole i Danmark. For trods de mange år ude føler jeg mig stadig super dansk,« siger Lars Smith.

IT-iværksætter

René Stistrup flyttede fra Danmark for ti år siden, og i dag er han IT-iværksætter med håb om at have ramt en guldåre med firmaet Arizis.

Uddannet som dataingeniør arbejdede han for Norsk Data i Århus til 21.000 kr. brutto og 13.000 kr. udbetalt om måneden. Da Norsk Data blev solgt, stod han uden arbejde og valgte at prøve lykken hos Microsofts internationale udviklingsafdeling i Dublin.

»I begyndelsen fik jeg en løn, der lå 500 kr. over understøttelsen som arbejdsløs i Danmark. Plus nogle frynsegoder såsom aktieoptioner. Den lave løn blev kompenseret af et fantastisk arbejdsmiljø og høj kreativitet. Og ledelsen belønnede dem, der stak næsen frem,« siger René.

I 1993 blev han udlånt i syv måneder til Digital i Sophia Antipolis, og lønnen som konsulent steg mærkbart til små 3.500 kr. om dagen samt hotel, gratis bil og diæter. Karrieren fortsatte som teknisk direktør for et amerikansk firma med speciale i medicinsk IT også i Sophia Antipolis, hvor han hævede en løn på 23.000 kr. om måneden efter skat plus firmabil samt det løse såsom aktieoptioner.

Jagt på 4-5 mio. dollars

»Efter fem år blev firmaet delt op og solgt. Kontoret her i Europa lukkede. Så jeg besluttede at forsøge selv. I de sidste halvandet år har jeg og en kammerat, der sidder i Bruxelles, for egne midler udviklet et tilsvarende produkt. Det er en database, der gør det muligt at øge både kvalitet og produktivitet af patientbehandlingen på hospitaler, så man kan styre udgifterne mere effektivt. Siden oktober har vi med succes prøvekørt systemet på et svensk hospital, så nu går vi ud for at finde fire-fem mio. dollars for at komme i gang med firmaet,« siger René Stistrup.

Han bor med sin franske kæreste og sin to måneder gamle søn også i Antibes og har aldrig begrædt, at Norsk Data i sin tid blev solgt, så han blev mere eller mindre tvunget til at forlade Danmark.

Nye impulser

»Det er spændende og anderledes at være hernede. Man får mere livskvalitet for pengene. Klimaet og naturen er fantastisk, og maden god og billig. Ligesom kunstnere igennem tiderne er taget til Sydfrankrig for at lade sig inspirerere, kan man også som IT-iværksætter i dag få nye impulser og ideer ved at søge udenlands,« siger René Stistrup.jorgen.ullerup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen