Dansk general- læge til NATO- møde

Chefen for Forsvarets Sundhedstjeneste, generallæge Hans-Michael Jelsdorf, vil nu undersøge om der er hold i beretningerne om et såkaldt Balkan-syndrom, før alle danske soldater eventuelt skal undersøges. Det sker på baggrund af oplysningerne om tilfælde af leukæmi blandt NATO-soldater, der har gjort tjeneste på Balkan.

»Jeg skal til et møde i Bruxelles i næste uge med lægelige eksperter fra alle NATO-lande, og her vil jeg naturligvis få nogle lægelige oplysninger om sagen,« fortæller Hans-Michael Jelsdorf, der udelukkende kender til den konkrete sag fra pressemeddelelser og medier. Han er specielt interesseret i at høre, hvad hans italienske kollega kan fortælle om leukæmi-tilfældene.

»Der findes mange former for leukæmi, så jeg vil gerne vide, om det er de samme former, soldaterne lider af. Vi har mange erfaringer fra bl.a. atombomben over Hiroshima under Anden Verdenskrig. Og er det de samme former for leukæmi, soldaterne lider af, kan vi måske sige: Gad vide om der findes mere strålingsfare end vi tror,« tilføjer generallægen, der gætter på, at der har været mellem 15.000 og 20.000 danske soldater udstationeret i det tidligere Jugoslavien.

»Hvis tallene er rigtige, med hensyn til de seks leukæmi-dødsfald, er der tale om en overhyppighed, og det er selvfølgelig bekymrende. Men det kan også være et tilfælde, og det er så det, vi må undersøge,« siger Jelsdorf.

Generallægen har ikke kendskab til, at danske soldater er blevet syge efter at har været i forbindelse med uranholdige bomber.

Formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening , Svend Erik Larsen, ser meget alvorligt på sagen og vil gerne have en undersøgelse i gang om forholdene. Han vil dog ikke - ligesom forsvaret i Grækenland nu vil gøre - have alle de danske soldater undersøgt, før det er fastslået, om der overhovedet er et problem.

»Vi forlanger, at man aktivt deltager i de undersøgelser om, hvad der er smidt dernede og hvilke farer, det involverer. Og viser det sig, at der er noget, så står vi fast på, at samtlige, der har været udsendt, skal undersøges,« siger Svend Erik Larsen, der er formand for ca. 4300 profesionelle i hæren.

niels.bastholm@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.