Dansk general- læge til NATO- møde
Chefen for Forsvarets Sundhedstjeneste, generallæge Hans-Michael Jelsdorf, vil nu undersøge om der er hold i beretningerne om et såkaldt Balkan-syndrom, før alle danske soldater eventuelt skal undersøges. Det sker på baggrund af oplysningerne om tilfælde af leukæmi blandt NATO-soldater, der har gjort tjeneste på Balkan.
»Jeg skal til et møde i Bruxelles i næste uge med lægelige eksperter fra alle NATO-lande, og her vil jeg naturligvis få nogle lægelige oplysninger om sagen,« fortæller Hans-Michael Jelsdorf, der udelukkende kender til den konkrete sag fra pressemeddelelser og medier. Han er specielt interesseret i at høre, hvad hans italienske kollega kan fortælle om leukæmi-tilfældene.
»Der findes mange former for leukæmi, så jeg vil gerne vide, om det er de samme former, soldaterne lider af. Vi har mange erfaringer fra bl.a. atombomben over Hiroshima under Anden Verdenskrig. Og er det de samme former for leukæmi, soldaterne lider af, kan vi måske sige: Gad vide om der findes mere strålingsfare end vi tror,« tilføjer generallægen, der gætter på, at der har været mellem 15.000 og 20.000 danske soldater udstationeret i det tidligere Jugoslavien.
»Hvis tallene er rigtige, med hensyn til de seks leukæmi-dødsfald, er der tale om en overhyppighed, og det er selvfølgelig bekymrende. Men det kan også være et tilfælde, og det er så det, vi må undersøge,« siger Jelsdorf.
Generallægen har ikke kendskab til, at danske soldater er blevet syge efter at har været i forbindelse med uranholdige bomber.
Formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening , Svend Erik Larsen, ser meget alvorligt på sagen og vil gerne have en undersøgelse i gang om forholdene. Han vil dog ikke - ligesom forsvaret i Grækenland nu vil gøre - have alle de danske soldater undersøgt, før det er fastslået, om der overhovedet er et problem.
»Vi forlanger, at man aktivt deltager i de undersøgelser om, hvad der er smidt dernede og hvilke farer, det involverer. Og viser det sig, at der er noget, så står vi fast på, at samtlige, der har været udsendt, skal undersøges,« siger Svend Erik Larsen, der er formand for ca. 4300 profesionelle i hæren.
niels.bastholm@jp.dk