Rolighed vil stoppe vækst i privat sygeforsikring
Næsten halvanden million danskere har tegnet en privat sygeforsikring, og det bekymrer sundhedsminister Arne Rolighed (S).
Han mener, at det stærkt stigende antal sygeforsikringer er et tegn på, at folk har mistet tilliden til det offentlige sygehusvæsen. Regeringens løfter om, at alvorligt syge behandles inden for otte uger er et forsøg på at dæmme op for utrygheden.
Signal til danskerne
- Jeg håber, det kan være med til at give et signal til danske borgere om, at vi har betalt vores sundhedsvæsen over skattebilletten, og det er nok. Det er ikke rimeligt, at vi herudover også skal betale for det via et privat forsikringsarrangement. Derfor er det regeringens ambition at gøre det danske sundhedsvæsen så tillidsvækkende, at folk kan føle sig trygge ved, at der er nogen, der vil hjælpe dem, siger Arne Rolighed.
Der findes i dag en række private sygeforsikringer, som helt eller delvist dækker udgifterne til operationer, eller som giver en pulje penge ved kritiske sygdomme. I alt 1,4 millioner danskere er dækket, viser en opgørelse fra Ugeskrift for Læger. Halvdelen har dækning for indlæggelser, og samme antal får en forsikringssum udbetalt, hvis de får en alvorlig sygdom som kræft, en hjertelidelse eller sklerose.
Alene Sygeforsikringen Danmark har 500.000 medlemmer, som får dækket op til 85 procent af udgifterne til en stribe operationer, som f.eks. hofteoperationer, brok, hjerteoperationer og grå stær. Siden den 1. januar i år er forsikringen i Danmark forbedret, så behandlingen nu også kan ske på godkendte hospitaler i EU og Norden.
Johannes Due, direktør i Sygeforsikringen Danmark, forudser en jævn tilgang af nye kunder i de kommende år. Folk vil sikre sig en hurtig operation på en danske privatklinik eller i udlandet, hvis det offentlige sygehusvæsen ikke slår til.
Forventninger til velfærdsstaten
- Det har været en diskussion, om velfærdsstaten kan leve op til forventningerne, og derfor tegner man en privat forsikring, siger Johannes Due.
En anden forklaring på stigningen kan være, at danskerne bliver rigere og rigere, og derfor får en voksende gruppe danskere råd til at gøre lidt ekstra for at sikre deres helbred. Samtidig er danskerne blevet individualister, fastslår Johannes Due. De kræver skræddersyede løsninger, som passer deres særlige behov, og det gavner de private forsikringsselskaber, mens det offentlige system i højere grad leverer en standardvare.
Forsikret gennem virksomhed
Oven i den halve million medlemmer af Danmark, så har omtrent 200.000 tegnet en sundhedsforsikring hos forsikringsselskaber som Danica, PFA og Tryg. Hos f.eks. Danica dækker forsikringen alle udgifter fra diagnose, over behandling til genoptræning. Selskabet dækker udgifterne til både livstruende og banale sygdomme. Mange har tegnet forsikringen gennem deres virksomhed, som dermed sikrer sine medarbejdere en hurtig behandling.
Den sidste type forsikring kaldes i branchen "kritisk sygdom." Den giver en kontant udbetaling ved livstruende sygdomme. 700.000 danskere har den slags dækning, og her kan patienterne selv vælge, hvad de vil bruge pengene til. Det kan f.eks. være hospitalsindlæggelse, pleje, kontant udbetaling, gave til deres børn eller til at betale gælden ned i huset, så deres ægtefælle kan blive boende, når de dør.
Stærk stigning
Ifølge Bjørn Iversen, chef for Forsikringsoplysningen, er begge typer forsikringer i stærk stigning. De seneste år har vist en høj vækst, fordi virksomheder og fagforbund kollektivt forsikrer deres medlemmer. Både sundhedsforsikringerne og forsikringerne som giver en kontant pulje penge er populære som medarbejdergode. Han mener, at det især er ventelisterne og det ringe udbud af behandlinger i det offentlige sygehusvæsen, som gør de private forsikringer attraktive.
- Antallet er klart i markant stigning, og det er det blandt andet, fordi store virksomheder og organisationer tegner kollektive forsikringer for deres medlemmer, siger Bjørn Iversen.
/ritzau/