Perspektivløs nytårstale, mener lederskribenter

Dagbladet Information kritiserer i sin leder statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for i sin nytårstale at have skamrost sig for, at Danmark i hans regeringstid er blevet "økonomisk holdbart".

- Holdbart? Hold kæft, mand, hvad taler du om? Når dine vælgere flygter til højre og venstre, når der langt ind i regeringspartiernes rækker er en fornemmelse af, at løbet er kørt, når du selv siger, at vi producerer os ihjel, og at gyllen i øvrigt ligger som en dyne over landet - hvad

holdbart er der så i det, spørger avisen.

- Otte års forholdsvis fredsommelighed og gunstige internationale konjunkturer har en reform-regering ladet ubenyttet til den omstilling, der havde efterladt statsministeren i en anden stilling end afmagtens, hedder det videre.

Information minder om, at Socialdemokratiet da det var i opposition flirtede med tanker om "en anden slags samfund end det, der blindt styrer efter væksten". Hvor forurening og nedslidning ikke behandles som beklagelige, uundgåelige følgevirkninger, men standses ved selve

kilden: Det produktions- og forbrugsræs, der også i et globalt perspektiv er "efter-os-syndfloden".

Frederiksborg Amts Avis hæfter sig ved, at der i talen var statsminister-"spark" til landbruget.

- Vel er der for landbruget som for alle andre sektorer i samfund løbende behov for udvikling og justering, men for netop landbruget er "bæredygtigheden" i forhold til naturens kredsløb og sunde fødevarer naturligvis helt afgørende for erhvervets egen fremtid og indtjening, pointerede avisen, der også noterede sig, hvad der manglede i talen.

- Læg mærke til, at det internationale afsnit, herunder EU, var reduceret til et absolut minimum. FN og NATO blev slet ikke nævnt. Poul Nyrup Rasmussen sagde, han havde taget fremtidsbrillerne på. Og danske politikeres fremtidsbillede er, at næste folketingsvalg nærmer sig. Dette lyste ud af Nyrups nytårstale. Han appellerede stærkest muligt til de kernevælgere, som Socialdemokratiet står til at tabe ifølge en stribe opinionsanalyser.

Frederiksborg Amts Avis undrer sig over, at statsministeren kom ind på, at der er "alvorlige problemer" at tage fat på: at "vore børn får et sundt og billigt måltid mad«, at "vi tilbyder vore ældre et godt måltid mad", at "vi får et Danmark, hvor vores arbejdsliv bliver bedre for os alle", at "tempoet ikke sættes urimeligt højt", at integrationsloven kommer til at virke og så videre.

- Det må undre, at det er afgørende for statsministeren at fremhæve denne form for særdeles gode medmenneskelige tanker - netop nu. Poul Nyrup Rasmussen og hans regeringer har dog, som han selv fremhæver, haft magten i otte år, fremhæver avisens lederskribent.

Næstved Tidende kalder nytårstalen en "en ny dosis luft - ren tomgangssnak, omhyggeligt renset for alt, hvad der kunne ligne forpligtende erklæringer".

- For et par år siden havde Poul Nyrup Rasmussen (S) medlidenhed med den unge mor, han engang fra bagsædet af sin lune ministerbil havde set cykle af sted i morgenmørket med poderne for at aflevere dem i vuggestuen. Kan vi ikke gøre det lidt bedre?, spurgte han.

- Det kunne han så ikke, for de frysende cyklende mødre er der stadig. I år var det så rengøringsassistenter og bybuschauffører, der fik velmenende, Nyrupsk medfølelse på årets første dag. Men de er næppe så naive, at de tror, Poul Nyrup er manden, der kan bringe nyt og bedre indhold i deres tilværelse, skriver Næstved Tidende.

Som illustration af den angivelige tomhed i statsministerens udtalelser påpeger avisen, at det ikke er staten, der regulerer arbejdsforholdene for de pågældende.

- Det er efterhånden pinligt, at landets statsminister kan bestille tid på skærmen i den bedste sendetid for blot at give os sådan en gang snik-snak suppleret med det sædvanlige praleri om regeringens egen fortræffelighed. Det bliver stadig mere tydeligt, at Nyrup blot skal have tiden til at gå, indtil han bliver indhentet af tiden og tvinges til at udskrive valg, hedder det.

Også Fyens Stiftstidende er særdeles kritisk over for talen.

- Det er forstemmende, at statsministeren efter så lang tid på posten ikke er i stand til at give nogle seriøse bud på, hvordan Danmark skal udvikle sig de kommende år. Det må undre så meget mere, som statsministeren noterede, at vi står midt i en forandring, der er lige så omfattende, som da Danmark gik fra landbrugs- til industrisamfundet. Nu sker ændringerne bare så meget hurtigere. En sådan konstatering burde så føre til nogle markante betragtninger, skriver Odense-avisen.

Bladet noterer sig, at statsministeren "sprang let hen over det problem, at samfundet har nået en grænse for, hvad der kan finansieres over skatterne samtidig med, at borgernes forventninger til, hvad det offentlige skal tage sig af, er stadig stigende.

- Den nødvendige justering af velfærdssamfundets virkefelt sprang statsministeren over. Den skal der åbenbart ikke tales om. Det er galt, for selv om vi står i et valgår, vil det være at stikke borgerne blår i øjnene, hvis vi skal blive ved at høre på, at dit eller dat ikke må røres, ja knap nok diskuteres, mener Fyens Stiftstidende, der også undrede sig over, at Nyrup Rasmussen knap nok berørte Danmarks forhold til EU.

- Det var ikke til at høre, at det nej, danskerne for få måneder siden endelig ikke måtte sige, overhovedet spillede en rolle. Det blev ærlig talt mest til netop den hestehandel på Hjallerup Marked, statsministeren talte om. Og Hjallerup Marked vendte tilbage, for spillede EU og omverdenen ingen rolle i talen, fik heden og lyngen, hvad den kunne trække, skriver avisen.

Berlingske Tidende mener, at det er en anakronisme, at statsministeren "på de to landsdækkende licensfinansierede tv-kanaler kan bevilge sig selv et kvarter langt reklameindslag med propaganda for regeringens resultater".

- Tiden er for længst løbet fra den slags ensidige manifester, som kan serveres uden kritiske og afbalancerende spørgsmål. I aftes var der således salvelsesfulde erklæringer om, at regeringen i

det nye år vil sætte mennesket før pengene. Jaså. Har regeringen da tidligere sat pengene før mennesket, spørger avisen.

Berlingske opholder sig også ved Poul Nyrup Rasmussens indirekte kritik af, at kommuner og amter angivelig skruer arbejdstempoet urimeligt meget i vejret.

- Er det ikke et resultat af regeringens egen politik? Ikke alene blander regeringen sig med detaljerede retningslinier for det kommunale arbejde, men hvert år aftaler regeringen og de kommunale organisationer rammerne for kommende års økonomi. Her har man aldrig hørt et regeringskrav om, at kommunerne skal sørge for at lette arbejdspresset for rengøringsassistenter og buschauffører for nu at nævne to faggrupper, som statsministeren selv tog som gidsler i regeringens programerklærede satsning på mere livskvalitet, skriver Berlingske Tidende.

- Gennem otte år har Poul Nyrup Rasmussen stået i spidsen for regeringer, som har været begunstiget af en bemærkelsesværdig højkonjunktur. Aldrig tidligere har der været inddrevet så meget i skatter. Der har derfor været rig lejlighed til at gøre alt det gode, som regeringen først nu vil til at gøre, når altså samme regering står fast på, at de gode tider ikke er gode nok til skattelettelser, hedder det videre.

Ekstra Bladet fokuserer i sin ledende artikel på Nyrup Rasmussens tale som oplæg til den kommende valgkamp.

- Nyrup tog fat på de emner, der givetvis vil blive de centrale i den kommende folketingsvalgkamp: Sundhed, miljø, arbejdsliv, udlicitering, folkeskole, udlændinge og skatter. Regeringens dagsorden hedder: Mennesker før penge. Venstre har også valgt sit motto: Velfærd og valgfrihed. Og det er nu også let at se, hvor de to parter vil banke hinanden i hovedet, skriver avisen.

- Anders Fogh (Venstres formand, red.) lover skattestop. Nyrup vil nøjes med "at indrette skatterne bedre", hvad det så end betyder. For Nyrup er det vigtigere med ældreforsorg

og tilbagebetaling af statsgælden end at få personskatterne ned. Nyrup vil satse på uddannelse og ny teknologi. Regeringen er klar med en stor investeringsplan - et af den slags projekter, som koster en hulens masse penge, men som ikke giver mange vælgere i skabet. I miljøpolitikken går

Nyrup åbent i krig mod landbruget. Det taber han næppe stemmer på, og det tvinger Venstre til at forsvare vennerne på Axelborg og deres håbløse grisefabrikker, vurderer Ekstra Bladet.

Avisen mener, at Nyrup Rasmussen "ganske smart" har valgt at udfordre Venstre på spørgsmålet om udlicitering af offentlige opgaver.

- Hvor Venstre i princippet ønsker alle opgaver ud i fri konkurrence, har Nyrup nu valgt at slå bremserne i. Hans henvisning til nedslidt rengøringspersonale og overanstrengte buschauffører var ikke til at misforstå. S vil have fat i det milliontal af vælgere i offentlige institutioner, som slider og slæber og som ikke bryder sig om udsigten til at skulle løbe endnu hurtigere, fordi opgaverne overtages af private firmaer med blikket stift rettet på bundlinien

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.