Forholdsvis rolig nytårsnat

En mand i Vestjylland døde i en tragisk fyrværkeri-ulykke, en politi-station blev smadret af en bombe, og en stribe mennesker blev kvæstet, da danskerne med krudt og alkohol fejrede det nye år.

På mange politistationer rundt omkring i landet lød meldingen tidligt mandag morgen, at det havde været en forholdsvis rolig nat uden slemme skader, men enkelte steder var budskabet mere dystert.

Hul på pulsåre

Det nye år var kun få minutter gammelt, da fyrværkeri blev fatalt for en 50-årig mand, der var gået ud i en have i Lem for sammen med sin søn at fejre 2001s komme.

Han blev ramt i venstre side af kroppen, der gik hul på en pulsåre, og han blødte meget stærkt, oplyser politiet i Ringkøbing. Selv om flere kom til for at stoppe blødningen, stod mandens liv ikke til at redde. Efter et genoplivningsforsøg på sygehuset i Ringkøbing blev han erklæret for død.

Mandag morgen havde politiet endnu ikke klarlagt de nærmere omstændigheder ved ulykken.

Tilsyneladende kom færre børn og voksne til skade set i forhold til festlighederne ved overgangen fra 1999 til 2000. I hvert fald viser tal fra Falck, at ambulancerne fra søndag morgen til mandag morgen "kun" 90 gange kørte ud til fyrværkeri-ulykker, hvilket er 47 færre end for et år siden.

Sprængt fingre af

En mand på 21 år fik i Vallensbæk sprængt flere fingre af, da han viklede et heksehyl rundt om en fuser-raket, som han havde samlet op. Og i Høje Taastrup fik to håndskader efter at have bakset med ulovligt fyrværkeri, oplyser politiet i Glostrup.

I Kirke Stillinge på Vestsjælland dristede en 16-årig dreng sig til at tage et kanonslag op. Det var ikke gået af. Resultatet var flere afskudte fingre, oplyser politiet i Slagelse.

Andre skader skyldes muligvis fejl i fabrikationen af lovligt fyrværkeri. På skadestuen på Aalborg Sygehus fortæller afdelingslæge Peter Lemche, at raketter, der eksploderede for tidligt, var årsag til flere af de 17 skadede nordjyder, som skadestuen tog under behandling.

19 tilskadekomne i København

I hovedstaden havde ambulancerne fra Københavns Brandvæsen fra søndag aften til mandag morgen kørt med 19 mennesker, der var skadet af fyrværkeri. 11 af disse var kommet alvorligt til skade med f.eks. mistede fingre, oplyser vagtcentralmester John Jørgensen.

I alt var der 220 ambulance-udrykninger og 105 udrykninger til brande i København.

- Vi har haft lidt mere travlt end normalt, siger John Jørgensen.

Fra Falck tegnes næsten det samme billede: Ved dette nytår var der en anelse flere ambulance-udrykninger end ved det sidste, mens antallet af brandudrykninger var uændret på 181.

En familie på Blankager i Albertslund kan prise sig lykkelige for, at de var gået uden for, da en kæmpemæssig eksplosion smadrede taget på deres hus. En såkaldt chrysantemum-bombe havde ramt boligen, hvor også ydermurene blev flyttet en smule på grund af trykket.

Politistation sprængt

Et andet kraftigt brag lød i Grindsted, hvor den kombinerede politistation og retsbygning ødelagdes af en kraftig bombe, oplyser politiet i Varde. Ruderne ud mod gaden var blæst ind i bygningen, og braget var så voldsomt, at døre blev trykket ind, og puds faldt ned fra loftet.

I Odense blev en mand anholdt, efter at meget kraftige og ulovlige kanonslag havde ødelagt dele af facaden på Magasins bygning.

Roligt på Nørrebro

I København slap man for de nærmest rituelle opgør mellem unge hætteklædte og politifolk, på Nørrebro var der blot en enkelt episode ved tre-tiden, da unge kastede sten mod en civil patruljevogn, fortæller politikommissær Flemming Steen Munch i Københavns Politi.

Efter tumulter ved diskotek "Woodstock" i Vestergade anholdt kampklædt politi ved fem-tiden i alt 21 unge, hvor af langt de fleste blev sigtet for gadeuorden. Enkelte blev sigtet for vold mod tjenestemand.

Landet over satte raketter brand i huse, men ingen steder kom mennesker til skade. Om branden i den træbygning, der husede restaurant "Perlen" på Fejø, tidligt søndag aften skyldtes en raket, kunne politiet i Nakskov dog ikke udtale sig om. Det samme gælder den omfattende brand på en gård nær Hee nord for Ringkøbing. Ingen var hjemme, da stuehus og udbygninger brændte ned.

Lille skolebrand

Tidligt mandag morgen lød alarmen om ild i Jellebakkeskolen i Risskov ved Århus. Ilden blev heldigvis begrænset til et mindre areal af taget, men der var en del vand i skolen efter indsatsen, oplyser Århus Brandvæsen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.