Sølvbryllup skal fejres ordentligt

25 års sammenhold er værd at markere, mener danskerne. Og den daglange sølvbryllupsfest, gennemsyret af fantasi og kærlighed, starter med en sang på morgenkvisten.

Når man har holdt hinanden ud i 25 år, er det langt vigtigere at fejre end selve brylluppet, synes danskerne. Et sølvbryllup skal altid indledes med morgensang. Derfor står der nu et tomands messingorkester med valdhorn og kornet foran Christensens villa på Tromsøvej 26 i den gamle købstad Ringkøbing. Klokken er otte, men hornblæserne har allerede været til et andet sølvbryllup, der begyndte klokken seks.

Hornmusik fra morgenstunden

Fortovet og indkørslen til garagen er pyntet med danske flag.

Selv nabovillaerne er smykket i rødt og hvidt for at hylde jubilarerne.

Venner, kolleger og naboer samles med blomster, farvestrålende pakker og sangtekster i hænderne foran døren, som er pyntet med et rødt hjerte og blomsterguirlande af roser, kornblomst og margerit.

Dagens første fest

Politiinspektør John og lærer Vinni Christensen venter nu ikke direkte i sengen i nattøj. Parret har været oppe længe sammen med døtrene, farmor og mormor for at forberede dagens første fest i et lejet telt i haven. Farmor Aase kommer ud og hilser på med en lille morgenbitter i hånden.

Sølvbryllupsparret modtager deres gæster med denne traditionelle dekoration

Da blæserne sætter i, kommer sølvbryllupsparret ud på trappen med hænderne undseligt flettet bag ryggen. Gratulanterne synger "I østen stiger solen op og spreder guld på sky". Stemningen er som ved et svensk morgenkaffegilde. Da selskabet fortsætter med salmen "Det er så yndigt at følges ad/for to som gerne vil sammen være", er det et held, at fremførelsen er så morgenru, for ellers ville det have sat tårekanalerne på en hård prøve.

"Ægteparret", som "med kærlighed i Jesu navn holder bryllupsgilde", byder så indenfor til rundstykker med pålæg, kaffe med hjemmebag og Gammel Dansk i partyteltet. Vi når knap nok at tage en bid, før der bliver uddelt nye sange med mange vers om, hvordan sølvbryllupsparret kommer hurtigt ud af sengen og får forkerte sko og bukser på.

Suset fra Vesterhavet

Forsamlingen synger raskt til. Da det bliver tid til næste sang, opfordrer dirigenten os til at "forsøge at tage den her også". Derpå slutter vi på ægte dansk maner: "Hurra, hurra, hurra....og så det lange hurraaaaaaa!" "Og så suset fra Vesterhavet....schschsch!" Snart lander en sammenklappet knækbrødsmad på vore tallerkener. Når man tager den øverste skive af, folder en papirharmonika sig ud med endnu en sang.

Det hele er overstået på en time. Alle skal på arbejde bortset fra værtsparret og Vinnis lærerkolleger, som har sommerorlov. Mange har fået en bitter, selv en af Johns politikolleger, men kun et fingerbøl fuld vel at mærke.

Nu begynder værtsparrets forberedelser til festen om aftenen, da 30 nærtstående er blevet indbudt. Bag teltet står to store lejede grillapparater, som der skal fyres op under med "Skogens grillkol" fra Sverige.

John må kæmpe med "Beskidte Børge", der i virkeligheden hedder Finn Bach, for at vinde Vinni det rollespil, sølvbryllupsgæsterne måtte ud i

Ganske vist siger etnologerne, at danskerne er mere afslappede og normløse end svenskerne, selv når det gælder påklædning. Men til aftenens fest klæder værtsparret sig ordentligt på. Vinni har en flot sølvgrå kjole i lag på lag. John har smoking på, plisseret skjorte og knækflip - eller "fadermördarkrage", som vi siger på svensk - silkebutterfly og matchende lommetørklæde i brystlommen.

Buffeten bugner af pølser og marineret kød, kartofler og grønsager, vin og øl. Gavebordet er vokset til det dobbelte siden i morges. Fire småbørn er stille og roligt med ved spisebordene, to i tvillingevogn ved siden af bordet.

Sange med kærlighed

Snart bliver en legetøjshelikopter båret ind til far, som har modelflyvning som hobby. Mor får en karton cigaretter. Begge er fulde af døtrenes sange, som hurtigt deles ud. Mor får vink om, at hun ryger og glemmer at levere biblioteksbøger tilbage. Far er minsandten computerfreak om natten, men foran TV sover han altid. Begge forældrene har barskt arbejde. Alligevel har de altid tid, når døtrene har brug for at snakke.

Far fik en legetøjshelikopter som sangskjuler

Det er en sang, der rummer megen kærlighed. Og nu ser vi noget, som er typisk dansk. Vinni går hen til den ældste af døtrene, men hun giver hende ikke et knus, som en svensk mor ville gøre. Hun tager Anne om skulderen og siger spøgefuldt, men med en varm undertone: »Og hvornår har du så tænkt dig at flytte hjemmefra?«

Vennernes sange bæres ind. De hænger på et lille juletræ, eftersom Christensens har en skov ved deres sommerhus. Denne gang synger vi os gennem hele deres liv, hvorefter gæsterne begynder at rasle med bestikket på tallerkenerne og råbe: »Kys hinanden, kys hinanden«, indtil jubilarerne rejser sig og indfrier forventningerne.

Rollespil og gaveshow

Senere kommer det sjoveste af det hele. Tvillingemoderen har skrevet et rollespil, hvor værtsparret og nogle gæster bliver kaldt op for at blive klædt ud og være med. Datteren Anne skal være lampe med skærm på hovedet, "for hun er så klar i hovedet". Andre gæster skal agere sofa, sofabord og hund. Vinni og John skal være sig selv, men bliver kastet ud i et jalousidrama, hvor "Beskidte Børge" forsøger at lægge beslag på Vinni. Rivalerne skal til sidst dyste i at lægge arm til folks store jubel.

Sange var der masser af - en af dem kom ind som pynt på et lille juletræ

Så er det tid til at åbne gaver.

Det bliver gjort til et muntert show. John får legetøj til store drenge. Vinni får vinkarafler og andet, som man skal huske at tage frem, når de glade givere kommer på besøg.

Lykønskningskortene er små personligt fremstillede underværker, som er lavet med omtanke, fantasi og kærlighed - alt det, som gennemsyrer festen i sin helhed.

Ved sølvbryllup i Sverige går hun og han højst ud og spiser en romantisk middag.

Vi må tilstå, at det føles lidt trist til sammenligning.

anna-maria.hagerfors@dn.se

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen