Militant miljøaktivist beordret væk fra Færøerne
Den militante miljøaktivt Paul Watson og hans organisation Sea Shepherd sejlede fredag ind i færøsk territorialfarvand, hvor de protesterer mod grindedrab. Det lykkedes politiet at komme om bord, og Watsons skib "Ocean Warrior" blev bedt om at forlade området.
Det lykkedes fredag ved middagstid politimyndighederne på Færøerne at komme om bord på skibet Ocean Warrior, der tilhører den militante miljøorganisation Sea Shepherd, for at gøre de ombordværende klart, at de ikke må befinde sig på Færøerne og derfor skal sejle skibet udenfor Færøernes territorialgrænse på tre sømil.
"Vi havde før på dagen forsøgt, men slap ikke om bord. Efter en del parlamenteren fik politiet dog endelig mulighed for at komme om bord, hvor vi bl.a. afleverede et søkort med Færøernes territorialgrænser, så der ikke skal opstå misforståelser om, hvor skibet må befinde sig," meddelte Færøernes politiinspektør, Uni Vestureid, da han fredag eftermiddag sammen med Færøernes politimester, Mogens Nepper-Christensen, oplyste om forløbet i forbindelse med Sea Shepards ankomst.
Aktion mod grindedrab
Den militante miljøorganisation, der har Paul Watson som leder, afsejlede torsdag fra Shetlandsøerne med skibet Ocean Warrior til Færøerne for at iværksætte en aktion mod det færøske grindedrab, som det nu er højsæson for.
Ifølge Uni Vestureid befandt Paul Watsons Ocean Warrior sig på et tidspunkt indenfor færøsk territorialgrænse, og da det lykkedes politiet at komme om bord, lagde miljøaktivisterne op til, at dette måtte have beroet på en misforståelse. Paul Watson er på nuværende tidspunkt sejlet et stykke udenfor territorialgrænsen og befinder sig nu godt en times sejlads - hvis der sejles med en rimelig hurtig speedbåd - fra Færøernes hovedby, Torshavn.
Assistance fra Rigspolitiet
Paul Watson og Ocean Warrior befandt sig sidst på Færøerne i 1986, da den militante organisation iværksatte uroligheder, og politimester Mogens Nepper-Christensen oplyste derfor fredag eftermiddag, at han havde bedt om assistance fra Rigspolitiet.
"Vi har fået ekstra mandskab fra Danmark til Færøerne, men hvor mange vil vi ikke oplyse om, da det er en del af vores strategi ikke at videregive for mange informationer om, hvad vi vil foretage os i de forskellige situationer, som kan opstå," sagde Mogens Nepper-Christensen, der også gjorde det klart, hvorfor man fra politiets side på Færøerne har taget den afgørelse, at Paul Watson ikke er ønsket på Færøerne.
"For det første ved vi, at Paul Watson er kommet til Færøerne for at lave lovovertrædelser. Dertil er han kendt for at overtræde loven - og det vil vi ikke have. Samtidig er han for bestandig udvist fra Island, hvorfor han dermed ikke har ret til at rejse ind i et andet nordisk land uden en speciel tilladelse - og en sådan vil vi ikke give ham," sagde Mogens Nepper-Christensen.
Intet ulovligt i grindedrab
Politiet på Færøerne vil ikke på nogen måde opfordre færingerne til ikke at dræbe grindehval, hvis en flok ankommer til Færøerne, mens Sea Shepherd befinder sig tæt ved Øerne.
"Som udgangspunkt er der intet ulovligt i at udøve grindedrab. Og at Paul Watson nu befinder sig ved Færøerne har jo været varslet længe samtidig med, at vi betragter dette her som en politiopgave," siger politimesteren.
Samtidig med at politiet på Færøerne har fået ekstra assistance fra Danmark befinder den danske flådes skib Hvidbjørnen sig nu i færøsk hav.
Kommandør Jesper Dinesen fra Færøernes Kommando oplyser dog, at Hvidbjørnen ikke specielt er afsejlet til Færøerne på grund af Sea Shepherds bebudede grindedrabssanktioner, men at det danske søværn altid har et inspektionsskib, som befinder sig i færøsk område.
Sea Shepards talsmand på Ocean Warrior har tidligere oplyst, at miljøorganisationen agter at befinde sig ved Færøerne i to måneder. Når det gælder proviantering vil Ocean Warrior ifølge Mogens Nepper-Christensen heller ikke slippe ind i en færøsk havn, men til dette har Sea Shepherd tidligere oplyst, at organisationen agter at have base i Lerwick på Shetlandsøerne.
/ritzau/