Politiet kritiserer festival-publikum

Publikums opførsel på Roskilde Festival kritiseres fra flere sider. Teknisk kan rock-festivaler ikke sikres meget bedre, siger politiet. Nu er det op til publikum. Også krav om fælles EU-sikkerhedsregler.

For at dæmme op for tragedier som på Roskilde Festival med otte dræbte bør man i Danmark i langt højere grad fokusere på publikums opførsel. Teknisk er det umuligt at sikre en festival mod dødsfald i det bølgende menneskehav nede foran scenen.

Det mener både vicepolitimester Bendt Rungstrøm, Roskilde, og lektor ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, der har forsket i ungdomskultur og selv deltog i weekendens Roskilde Festival.

»Man skal i meget højere grad fokusere på publikums opførsel. Vi ved, at folk opfører sig vildt ved koncerter, men åbenbart er det her gået vildere til end normalt,« siger Bendt Rungstrøm.

»Vores foreløbige indtryk er, at det ikke er et svigt af tekniske hjælpemidler, men en meget uhensigtsmæssig opførsel af publikum. Det er almindeligt, at folk bølger til musikken. Men vi har hørt, at folk ligefrem dannede kæde for at sætte skub i menneskemassen. Så er nogle nærmest som dominobrikker faldet omkuld, fordi de har stået så tæt, at de ikke har kunnet bevæge benene.«

Set i lyset af tragedien mener Johannes Andersen, at man fremover må forsøge at "opdrage" nutidens festivalgæster.

»At søge ned foran scenen er i dag en vigtig del af at gå til festival. Det er et intenst kropsligt fællesskab, hvor man smelter sammen til ét stort dyr, der bevæger sig,« siger han.

»Den enkelte siger: Det er fedt, at jeg oplever noget. Men nu handler det om at få et mere socialt element ind i det. Jeg vil ikke fordømme i sig selv, at folk søger ned foran scenen. Men det fritager dem ikke for ansvaret for at vise social respekt for hinanden.«

Fælles regler

Bestyrelsen i Yourope, sammenslutningen af musikfestivaler i Europa, vil nu forsøge at få EU til at indføre fælles retningslinjer for sikkerheden. De skal bygge på en ny, britisk sikkerhedsguide, der henvender sig direkte til festivalarrangører med retningslinjer for nødberedskab, førstehjælp og "crowd control", opsyn med mængden.

»Det må være i politikernes interesse, at sikkerheden bliver så god som mulig over hele Europa,« siger Gunnar Lagerman, formand for Yourope.

Roskilde Festivals leder, Leif Skov, er bestyrelsesmedlem i Yourope og bebuder, at han vil deltage aktivt: »Vi vil gerne være foregangsmænd for en øget sikkerhed.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen