Roskilde Festival vedkender sig moralsk ansvar

Roskilde Festivalens leder, Leif Skov, står ved, at festivalen har et moralsk ansvar for den tragiske ulykke, der indtraf fredag nat, hvor otte mænd blev klemt ihjel.

- Hvis festivalen ikke havde været her, var det jo aldrig sket. Og da vi stod bag hele begivenheden, er det klart, at det moralske ansvar ligger hos os. Men det er vigtigt at understrege, at der ikke er nogen, der har skylden for ulykken, sagde Leif Skov på det afsluttede pressemøde på Roskilde Festival søndag.

Politiet undersøger stadig stedet, hvor ulykken skete. Men indtil nu er der intet, der tyder på, at festivalen havde slækket på sikkerhedskravene fredag nat. Og da festivalen besluttede at fortsætte med musikken lørdag og søndag, var det med politiet i ryggen.

- Vi bakker op om festivalens beslutning, og det er også vores opfattelse, at festivalen kunne køre videre rent sikkerhedsmæssigt også i betragtning af, hvad en aflysning ville kunne føre til. Hvis folk blev frusterede, kunne man risikere en bølge af hærværk, og menneskemængden kunne opildne hinanden som en flok bøfler, der bisser, siger den øverste leder af politiet i Roskilde, politiinspektør Ib Meng, til Ritzaus Bureau.

Han understreger, at politiets tilstedeværelse på festivalspladsen er at skabe tryghed for alle.

- Vi ville slet ikke være nok politi til stede til at nedkæmpe sådanne uroligheder, som man kunne frygte. Vi havde dog sikret os, at vi kunne tilkalde betjente fra København, men det blev heldigvis ikke aktuelt, siger Ib Meng.

Festivalleder Leif Skov kunne da også på pressemødet fortælle, at der generelt ikke var mere vold på denne 30. Roskilde Festival end de tidligere år. Og det er meget lidt taget i betragtning af, at over 100.000 mennesker er samlet på et forholdsvis lille område.

Ulykken fredag satte sit tydeligt præg på det traditionelle pressemøde ved festivalen søndag. Der blev ikke som normalt spurgt til, hvor meget øl, der var blevet drukket, og hvor mange toiletter der i år var blevet opstillet rundt omkring.

Man er endnu ikke helt sikker på, hvordan tragedien kunne ske. Ulykken skete mellem de forreste fronthegn og de forreste jernbomme ved Orange Scene.

- Af de omkomne var der ikke nogen, der blev presset op af hverken hegnet eller jernbommene. Ulykken skete midt mellem de to typer hegn, hvor folk faldt ned på jorden og ikke kunne komme op igen. Vi har snakket med folk, der faldt i området, men kom op igen. Og de fortæller, at der ingen luft var nede ved jorden, og at de ikke kunne trække vejret. Så indtil nu ser det ud til, at de døde er blevet kvalt, sagde Leif Skov.

Hvert år florerer der stoffe på festivalen. Og det har også været tilfældet i år. I den forbindelse er der blevet gisnet om, at dødsfaldene kunne sættes i relation til stoffer, men ifølge Leif Skov er der intet, der tyder på det. Og politiet kan heller ikke give noget klart svar. Det kan først slåes fast, når de døde er blevet obduceret, hvilket vil være sket om nogle få dage.

Flere af de pårørende har taget turen til Roskilde for at se, hvor de mistede deres kære.

- En del pårørende har kontaktet os eller været her. De har villet se, hvor ulykken skete, hvor de omkomne blev bragt hen, og flere har lagt blomster og tændt lys på den blomstermark, der er vokset frem, siden ulykken fandt sted, sagde Leif Skov.

Blomstermarken eller mindelunden for de døde opstod allerede kort efter ulykken. Lørdag valgte man af respekt at hegne den ind, og politiet stod dagen igennem vagt ved stedet.

Leif Skov, der selv er dybt berørt af ulykken, regner med, at festivalen fortsætter næste år. Og han har ikke planer om at gå af som leder af Roskilde Festival.

- Jeg har ikke planer om at holde op. Og så længe der er nogen, der mener, at jeg har noget at bidrage med, fortsætter jeg, sagde Leif Skov.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen