Bro til fremtiden

Knap syv år efter det første spadestik, blev en region med 3,5 millioner mennesker i går bundet sammen. Med indvielsen af Øresundsbroen ligger den lige vej mellem Danmark og Sverige åben.

Med et hop ned fra toget landede den røde dronning på trinbrættet over havet, hvor den blå konge ventede med en historisk omfavnelse.

Øresundsgabet er nu lukket. Den lige vej mellem Danmark og Sverige ligger åben.

Seks år og 288 dage efter det første spadestik.

En region med 3,5 millioner mennesker er bundet sammen.

Det er betagende at køre over den nye Øresundsbro og vide, at mørnede skibsvrag fra søslagene mellem de to lande stadig ligger på havets bund et sted dybt under de snurrende bildæk og den nylagte asfalt.

Den 16 kilometer lange faste forbindelse spænder vidt. Broen er en bevægelse i tid. Over fortiden mod fremtiden.

Den kommende integration af Sverige og Danmark blev i går klokken 15.00 sat på skinner, da de to landes regenter og statsministre betrådte henholdsvis en rød og blå løber og steg om bord i særtog fra Københavns Hovedbanegård og Malmö Centralstation. Fra hver sin side af sundet rullede togene mod Peberholmen, den lille kunstige ø midt i Øresund.

Det danske tog nåede først frem til det fælles mødested, hvilket fik én til at udbryde:

»Selvfølgelig nåede det danske tog først frem. Svenskerne overholder fartbegrænsningen.«

Behageligt sammenstød

Landenes overhoveder stødte blidt sammen til tonerne af sprøde a cappella mandsstemmer. Et behageligt sammenstød mellem to nationer, der vil sende ekkoer langt ind i fremtidens historiebøger.

Da de to tog var blevet koblet sammen, begav de kongelige og regeringscheferne sig sammen mod Sverige, hvor den store åbningsceremoni ved brofæstet på Lernacken begyndte lidt før kl. 16.30

Her tronede en kæmpescene med broen majestætisk i baggrunden. Vejrguderne slap en vind og blæste de højgravide skyer væk. Under den grå himmelhvælving var der forinden blevet givet frygtelig mange hænder, og svenske og danske efternavne på de mange VIP-skilte blandede sig med hinanden. Samtidig ventede lange køer af velordnede habitter, kjoler og nederdele tålmodigt på at besøge de grønne, mobile toiletter.

Mens vi ventede på toget med regentparrene, viste TV-skærmene interviews med de to landes regeringschefer - tænkt som en dialog. Men til stor morskab for de 3000 tilskuere nåede kun den danske statsministers stemme igennem. Den svenske talte og talte, uden at der kom et ord.

»Svenskerne er meget ydmyge,« spøgte den svenske konferencier.

Nyrup var knap så ydmyg og talte om at få Skåne tilbage til Danmark uden at løsne et skud.

Den danske musiker Povl Dissing ydede sit og sang om at være landfast i troen og have et hjerte, der basker af lyst til at indvie Øresundsbroen.

Historisk rejse

Så kunne der meldes klart skib til selve showet "forestilling om broen". En forrygende historisk og symbolsk rejse, der markerede de to nationers fælles fortid, kulturelle og politiske bånd. Blandt de optrædende var artister i fluorescerende grønne dragter, og de svævede op og ned fra sceneloftet i tykke elastikker.

Skandinaviens store renæssancemenneske, videnskabsmanden Tycho Brahe, var forestillingens samlende figur. Han blev født i Skåne og flyttede til Hven, hvor ham med støtte fra den danske konge opbyggede datidens største forskningscenter inden for astronomi, astrologi og medicin.

De to landes regenter og de to statsministre talte undervejs om broens store betydning for forholdet mellem de to lande.

Ude på sundet lagde DFDS Seaways sig stolt imellem Danmark og Sverige, og ikke langt fra broen svømmede Malmö-flyvebådene i bølgerne, mens servitricerne bar hvide T-shirts med påskriften:

"Vi overgi'r os aldrig."

Ikke færre end to dronninger, en konge, en prins, to statsministre, en stribe ministre og kendte forretningsfolk deltog åbningsfesten, hvor 120 kunstnere medvirkede - dansere, skuespillere, sangere, musikere, cirkusartister.

1000 journalister og pressefolk fra 30 lande ville også være med til den historiske begivenhed, og luften summede eftermiddagen igennem af tungebånd fra hele verden.

Kort før kl. 18.00 var showet slut, og de kongelige og statsministrene kørte over broen tilbage mod København.

Ved landegrænsen mellem Danmark og Sverige brød de et rødt bånd, og broen var nu officielt indviet.

En fast forbindelse er bygget.

Den næste bro er sproget.

jens.grund@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen