Regenter: Vi skal opdage hinanden

Øresundsbroen giver for alvor danskere og svenskere mulighed for at opdage hinanden uden at tænke på ur og færgeplaner, lød budskabet fra dronning Margrethe, da hun lørdag sammen med den svenske konge, Carl Gustav, formelt åbnede den historiske bro-forbindelse over Øresund.

- Som et spændstigt S binder anlægget os sammen: danskere og svenskere, sjællændere og skåninger, københavnere og malmøboere. For fremtiden lukkes vi ikke længere ind i klumper, et færgehold ad gangen, nu kommer vi i en stadig strøm fra begge sider, med tog som i bil. En udflugt til Skåne er ikke længere en rejse, et besøg i København ikke mere så eksotisk en oplevelse. Nu skal vi for alvor til at opdage hinanden. Vi behøver ikke at sidde med et øje på uret og det andet i færgeplanen. Vi kan tage en rask beslutning: Lad os tage over at se på Malmø - lad os besøge en kusine i København, sagde dronningen.

Og den svenske konge, der jo er dronningens fætter, tog tråden op:

- I dag, hvor så mange kontakter mellem mennesker kun er virtuelle (red:via computer), har vi mere end nogensinde brug for de reelle. På bredbåndet kan vi ikke tage campingvognen med til naboen, men på broen går det helt fint, sagde kongen og fastslog, at han også personligt glæder sig over, at forbindelserne til familien i København med broen bliver endnu fastere.

Han fastslog, at mange, mange svenskere vil få nytte af Øresundsbroen og erklærede sig overbevist om, at også danskerne efterhånden opdager glæden ved nemt at kunne tage til Malmø og det gæstfrie Skåne.

- Og så er kommunikationen opstået i ordets rette betydning, sagde den svenske konge.

Han betegnede broen som et "teknisk og æstetisk mesterværk".

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen