EU-lande enige om tobaksindgreb

Et flertal af EU-landene - heriblandt Danmark - støttede torsdag et forslag om at trykke større og mere markante advarsler mod rygning på cigaretpakker, samtidig med at den stærkeste tobak skal forbydes, og betegnelser som "mild" eller "light" bandlyses, fordi det kan vildlede kunderne, hvis man trykker den slags på et sundhedsskadelig produkt.

- Det flugter godt med vores bestræbelser på at forbedre folkesundheden i Danmark, sagde sundhedsminister Sonja Mikkelsen (S) efter EU-mødet i Luxembourg, hvor kun Tyskland stemte imod de nye regler, mens Spanien, Østrig og Luxembourg undlod at stemme.

Sonja Mikkelsen, der selv er ikke-ryger, nærer på forhånd de største forhåbninger til den del af de nye EU-regler, der handler om at forbyde produktion af de stærkeste cigaretter - både til rygning i EU og til eksport - og indføre nye og lavere lofter over indholdet af nikotin, tjære og kulilte i cigaretter.

Til gengæld har hun knap så stor tiltro til, at det vil få flere til at holde op med at ryge og færre til overhovedet at begynde, at advarsler som "rygning er kræftfremkaldende" og "hvis du ryger, slår du dig selv ihjel" skal trykkes på 25 procent af cigaretpakkernes forsider og bagsider.

EU-landene vil i øvrigt også kræve, at fabrikanterne giver fuld oplysning om alle de tilsætningsstoffer, der findes i cigaretterne.

De nye anti-ryger forslag, der skal endnu en tur omkring Europa-parlamentet inden den endelige godkendelse, skal efter planen træde i kraft ved udgangen af 2003. Parlamentet vil dog have endnu større advarsler trykt på cigaretpakkerne, så de fylder 35 procent af pakkernes forsider og 45 procent af bagsiderne, men derimod vil parlamentarikerne vente med at forbyde eksport af de stærke cigaretter til udgangen af 2006, mens ministrene siger udgangen af 2003.

EUs sundhedskommissær David Byrne glædede sig over opbakningen til udspillet fra EUs sundhedsministre, og han anser det for at være en af største sundhedspolitiske udfordringer i det nye århundrede at reducere de høje dødstal, der skyldes rygning.

- Der er hvert år over 500.000 unødvendige dødsfald blandt EU-borgerne på grund af ryge-relaterede sygdomme. Det er et dødsfald i minuttet, konstaterede David Byrne.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen