Østrig-aktion reddes torsdag

Selv om alt i går syntes at være gået i fisk for statsminister Poul Nyrup Rasmussens og de 13 andre stats- og regeringschefers forsøg på at finde en vej ud af Østrig-aktionen, tyder meget på, at der i dag kommer en løsning i sidste øjeblik. Oppositionen kalder forløbet en farce.

De 14 EU-landes plan for afvikling af Østrig-sanktionen falder på plads i dag, efter et nærmest kaotisk forløb.

Formanden for EU, den portugisiske ministerpræsident Antonio Guterres, vil ifølge Jyllands-Postens oplysninger her til formiddag præsentere de 14 landes plan.

Den indebærer, at en vismandsgruppe fra den internationale Menneskerettighedsdomstol med den østrigske regerings accept skal undersøge, om alpelandet lever op til de europæiske værdier.

Indtil sent i aftes var der stor tvivl om, hvorvidt undersøgelsen overhovedet kunne gennemføres.

Kun et døgn efter, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) præsenterede det færdige forslag for Udenrigspolitisk Nævn, var hele planen tæt på at falde på jorden.

Først måtte EU-formand Guterres indrømme, at der alligevel ikke var opnået enighed blandt de 14 stats- og regeringschefer om at sætte Den internationale Menneskerettighedsdomstol til at iværksætte en undersøgelse af Østrig. Så afviste menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg at sætte en undersøgelse i gang, hvis ikke Østrig gav sin accept.

Intense forhandlinger

Det ville Østrig i første omgang ikke. Men efter intense forhandlinger dagen igennem, accepterede den koservative kansler Wolfgang Schüssel i aftes undersøgelsen, da det eneste alternativ ville være en fortsættelse af sanktionerne.

Men flere eksperter sår tvivl om formålet med undersøgelsen.

»Hvis der var markante problemer med menneskerettighederne i Østrig, ville vi vide det,« siger Morten Kjærum, direktør i Det Danske Center for Menneskerettigheder.

»Ideen om en undersøgelse er alene sat i værk, fordi EU's regeringsledere ikke vil tabe ansigt,« konstaterer Marlene Vind, adjunkt i international politik på Københavns Universitet.

På Christiansborg ryster oppositionen på hovedet:

»Forløbet antager karakter af en farce,« siger Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen.

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) stod hele dagen fast på, at en løsning var på trapperne. Men de omstridte sanktioner vil efter al sandsynlighed først kunne opgives efter den danske afstemning om euroen den 28. september.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen