Ekspert: EU-plitikere bange for at tabe ansigt

Flygtninge og indvandrere udsættes ikke for større diskrimination i Østrig, end de gør i de øvrige EU-lande. De tre vismænd, som på opfordring af EU skal analysere forholdene i landet, vil næppe finde anledning til at løfte pegefingeren, siger Marlene Wind, adjunkt i international politik med speciale i EU ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Rapporten er alene sat i værk, fordi EU's regeringsledere ikke vil tabe ansigt. De skubber det politiske ansvar over på nogle embedsmænd i stedet for bare at ophæve sanktionerne, som, de fleste lande godt kan se, er latterlige. Rapporten er en måde at komme ud af sanktionerne på, siger hun til Ritzau.

Heller ikke direktør i Det Danske Center for Menneskerettigheder, Morten Kjærum, mener, at vismændene for alvor får grund til at kritisere Østrig.

- Hvis der var markante problemer med menneskerettighederne i Østrig, ville vi vide det, siger han til Ritzau.

Det er præsidenten for Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, Luzius Wildhaber, der skal udpege "tre personligheder" til at udarbejde rapporten. Den skal især fokusere på Østrigs forhold til mindretalsrettigheder, flygtninge og indvandrere, ligesom den skal rumme en beskrivelse af udviklingen i det højrenationalistiske parti Frihedspartiet.

Men ifølge Marlene Wind vil vismændene næppe få grund til at fremsige alvorlig kritik:

- Østrig har en god integrationspolitik, og på flygtningeområdet fører de langt fra så stram en politik, som vi gør i Danmark. Det vakte opsigt i Østrig, da vi hævede alderen for familiesammenføring til 25 år for nylig. Vismændene ville på asylområdet finde mere at kritisere i Danmark end i Østrig, siger Marlene Wind.

Hun vurderer, at skolebørnenes historiebøger er eneste punkt, hvor der vil være grund til at udtale kritik:

- Man kan forestiller sig, at vismændene vil se på, hvordan man i skolerne underviser i nazitiden. Og her kan der komme kritik, fordi landet ikke har gjort op med sin fortid, og fordi skolebøgerne ikke kommer med den korrekte beskrivelse af Østrigs involvering i 2. verdenskrig, siger hun.

Direktør i Det Danske Center for Menneskerettigheder, Morten Kjærum, siger, at Østrig ikke adskiller sig væsentigt fra de andre EU-lande, når det drejer sig om menneskerettigheder.

- Østrig ligner de øvrige lande. Men der kan være grund til at kritisere dem for ikke at have nogen diskriminationslovgivning, hvilket måske betyder, at indvandrere og flygtninge diskrimineres på for eksempel bolig- og arbejdsmarkedet. Men var der markante problemer med menneskerettighederne, ville vi have hørt om dem via vores østrigske kollegaer, siger Morten Kjærum.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen