Island neutral i forhold til færøsk selvstændighed

Island ønsker ikke at tage parti i forhandlingerne om vilkårene for færøsk selvstændighed. Både Islands præsident og statsminister er helt enige om, at det er et internt anliggende mellem Færøerne og Danmark.

Det var fredag eftermiddag ikke muligt at træffe Islands statsminister, David Oddsson, men fra hans kontor lød det, at han tidligere på året besvarede spørgsmålet i Altinget. Han gjorde det den gang klart, at Island på ingen måde ville blande sig i forholdet mellem Færøerne og Danmark, men han var villig til at mægle, hvis der kom en henvendelse fra begge parter.

Inden sammenbruddet i den tredje færøsk-danske forhandlingsrunde torsdag sagde Islands præsident, Ólavur Ragnar Grímsson, i en samtale med Ritzau, at den islandske holdning var ikke at tage del i diskussionen mellem Færøerne og Danmark.

- Vi følger den og holder øje med den, men vi vil ikke blande os i den. Det er helt og holdent færingernes og danskernes beslutning. De er begge Islands gode venner, ja vel sagtens de to nationer, der står Island nærmest. Vi har en lang fælles historie, der går mere end 1000 år tilbage, og derfor er det deres beslutning, sagde præsident Ólavur Ragnar Grímsson.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen