Nyrup: Østrig ikke emne på topmøde

Østrig-sanktionerne kommer ikke op ved EU-topmødet mandag-tirsdag i den portugisiske by Feira. Sanktionerne er ikke besluttet af EU, men af 14 medlemslande. Sagen løses bedst i en proces ved direkte forhandlinger mellem de 14 medlemslande.

Det sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), da han fredag havde orienteret Folketingets Europaudvalg om EU-topmødet.

- Det hører ikke hjemme på topmødet i Feira. Det hører hjemme i en proces mellem de 14 lande. Jeg tror ikke, at det kommer op. Vi er i en proces lige nu omkring den sag. Dér trives arbejdet bedst. Jeg tror, at det er vigtigt, at bestræbelserne for at finde nogle løsninger foregår i direkte kontakter mellem de 14 lande, sagde statsministeren.

Han ville ikke kommentere, om sagen bør løses, før Frankrig den 1. juli overtager EU-formandskabet fra Portugal. Topmødet bliver et "arbejds-topmøde" uden de store afgørende konklusioner. De træffes i december ved Nice-topmødet, hvor de 15 medlemslande afslutter regeringskonferencen om en reform af EUs institutioner, før udvidelsen med øst- og centraleuropæiske ansøgerlande, sagde statsministeren.

I Feira skal stats- og regeringscheferne bl.a. drøfte økonomi og beskæftigelse, som var tema ved topmødet i marts i Lissabon, status for regeringskonferencen samt situationen på Balkan og i Mellemøsten, forklarede Poul Nyrup Rasmussen.

Ved regeringskonferencen drøfter medlemslandene det fransk-tyske forslag om mere fleksibilitet i EU-samarbejdet. Danmark kan ikke acceptere, at EUs medlemslande opdeles i 1. og 2.klasses-lande. Fleksibilitet kan ikke bruges inden for handel og det indre marked, så der gælder forskellige regel-sæt for medlemslandene, sagde statsministeren.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen