Nemmere for sprit-bilister at få kørekort igen

Alle bilister, der er fradømt kørekortet i mange år på grund af spritkørsel, har nu mulighed for at få det igen efter højest fem år, hvis de gennemfører mindst et års behandling for alkoholmisbrug.

Hidtil har det været sådan, at hvis spritbilister har fået fradømt kørekortet flere gange, er frakendelserne blevet lagt i forlængelse af hinanden, og først derefter har de haft chance for at få det igen.

En ændring af færdselsloven betyder imidlertid, at det er frakendelsestiden i den seneste dom, der er gældende. Det vil i praksis sige, at hvis den sidste frakendelse f.eks. lyder på seks år, kan man søge om at få sit kørkort igen efter tre år, hvis man kan dokumentere, at man har været igennem mindst et års behandling for alkoholmisbrug.

- Tidligere har adskillige spritbilister haft sammenlagte frakendelser på 10-15 år. Det virker som en uoverskuelig tid for de fleste, og nogle har så ladet stå til og alligevel fortsat med både at køre og drikke samtidig. Den holdning om, at det alligevel ikke kan blive værre, har vi nu chancen for at komme til livs, fordi man højest kan få fradømt kørekortet for bestandigt.

Det vil i domspraksis sige 10 år, siger lederen af Kriminalforsorgen i Holstebro, Flemming Nyholm.

- Ændringen af færdselsloven er for mig at se en gulerod for alle, der har fået fradømt førerretten på grund af spritkørsel, men som gerne vil have kørekortet igen og samtidig slippe ud af alkoholmisbruget. Jeg tror, det her vil motivere folk, fordi de nu kan overskue frakendelsestiden, siger han.

Kriminalforsorgen i Holstebro er årligt i kontakt med ca. 80 bilister med langvarige frakendelsesdomme, som ønsker at komme i behandling for deres alkoholmisbrug hos Ringkøbing Amts misbrugsrådgivning.

- De nye muligheder i færdselsloven gør, at når halvdelen af frakendelsen er udstået, og folk har været mindst et år i behandling, kan de søge politiet om lov til at generhverve deres kørekort. De nye regler gælder ikke kun for fremtidens spritbilister, men også for dem, der allerede er inde i systemet, siger Flemming Nyholm.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen