Dansk forening mod landminer

En lille gruppe erhvervsfolk har taget initiativ til dannelse af foreningen Danmark mod Landminer, således at den danske befolkning aktivt kan engagere sig i rydningen af landminer verden over. På det stiftende møde på Christiansborg torsdag taler bl.a. udviklingsminister Jan Trøjborg (S).

Hvert år dræbes omkring 26.000 personer af landminer i hele verden, og 90 pct. af de omkomne er civile. Det officielle Danmark har været kraftigt engageret i hjælp til minerydning og til ofre for mineeksplosioner i omkring ti år. Der er ydet mellem 200 og 250 mio. kr i støtte hertil, sidste år 50 mio. kr.

Men der er tale om en herkulesopgave, da der skønnes at være spredt omkring 110 mio. miner verden over. Det koster blot 20 kr. at producere en mine, men 20.000 kr. at fjerne den. Det særligt forfærdende er, at der bestandig udlægges flere miner end der fjernes.

En bestyrelse for den nye forening har konstitueret sig med en pensioneret erhvervsmand, den 71-årige Knud Bagger, som formand. Han oplyser, at foreningen påtænker at indsamle penge fra private, fonde, virksomheder med henblik på at indgå kontrakter med danske organisationer, som rådgiver i minerydning og udfører informationsarbejde om det.

Foreningen, der allerede har modtaget midler til oplysning fra DANIDA, vil endvidere virke for oplysning om den såkaldte Ottawa-konvention, som forbyder produktion, lagring, brug af og handel med landminer. Den trådte i kraft 1. marts 1999 og er nu ratificeret af 84 lande.

Flere private danske organsationer er beskæftiget med at rydde miner:

Folkekirkens Nødhjælp i Kosovo, Danish Demining Group (DDG) - et samarbejde mellem Dansk Flygtningehjælp, Caritas og Dansk Folkehjælp - i Afghanistan og Somaliland (den del der de facto er udskilt af staten Somalia). Senest er Folkekirkens Nødhjælp og DDg gået sammen om at rydde miner i Ingusetien (Rusland).

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen