Patienthoteller i fremgang

Flere af landets patienthoteller oplever en stigning i antallet af henviste patienter. Samtidig er læger og sygeplejersker blevet mere villige til at overlade patienter til hotellerne, der lægger senge til selvhjulpne patienter og pårørende.

Patienthotellet ved Skejby Sygehus i Århus havde efter opstarten i 1996 en belægning på 64 pct. I øjeblikket er belægningen på 86 pct., og hotellet er i gang med at udvide.

- Den stigende belægning er helt klart udtryk for, at personalet på sygehuset har fundet ud af, at det ikke er farligt at sende patienter herned, siger Jette Bille, der er hotelchef for patienthotellet ved Skejby Sygehus.

Landets ældste patienthotel ligger i tilknytning til Rigshospitalet i København. Hotellet åbnede i 1990, og efter en periode med skiftende op- og nedgang er antallet af patienter steget de sidste års tid. Også patienthotellet ved Odense Universitetshospital har haft en fremgang fra en belægning på 50 pct. i åbningsåret 1997 til 70 pct. i år.

Ud over patienthotellerne ved Skejby, Rigshospitalet og Odense er der deciderede hoteller ved Vejle Sygehus, Århus Kommunehospital og Århus Amtssygehus. Desuden har blandt andet sygehusene i Viborg, Ringkøbing, Hørsholm og Hillerød et lignende tilbud til pårørende og patienter, der kan klare sig selv.

Forskellige patientgrupper

Der er stor forskel på, hvilke patientgrupper der bliver henvist til patienthotellet. På Rigshospitalet er det især kræftpatienter langvejs fra, der benytter patienthotellet, mens de modtager strålebehandlinger.

Til gengæld får hotellet ikke henvist fødende kvinder fra barselsafdelingen på Rigshospitalet, selv om der på patienthotellerne i Odense og Århus er stor succes med at lægge stuer til kvinder, der netop har født.

Således bliver alle normalt fødende kvinder henvist til patienthotellet ved Skejby. Her kan faderen overnatte på stuen sammen med moderen og det nyfødte barn, og en sygeplejerske rådgiver om amning og badning af babyen.

- Mange fødende vælger Skejby netop på grund af patienthotellet. Men den stigende belægning skyldes også, at der kommer flere og flere børn, så sygehusets barselsafdeling er tvunget til at finde alternativer, siger Jette Bille.

De fødende kvinder er både i Odense og ved Skejby samlet i særlige afsnit på patienthotellerne. Undersøgelser blandt brugerne viser stor tilfredshed med hotellerne, hvor der er restaurant og enestuer, så man kan lukke døren og være alene.

Generelt oplever patienthotellerne, at læger og sygeplejersker er mere åbne over for patienthotellerne. Det gælder blandt andet på Rigshospitalet.

- Vi kan se belægningen stige, og det er ikke kun af nød, at huset bruger os. Der er også en stigende bevidsthed om os, siger Nina Zeuthen, der er hotelchef ved Rigshospitalet.

Penge at spare

Patienthotellet ved Odense Universitetshospital har succes med at intensivere samarbejdet med hospitalets afdelinger for at fremme kendskabet til hotellet.

- Det handler både om personalets modstand mod noget nyt, at det kan være svært at ændre vaner, og at der kan være reelle barrierer mod at benytte hotellet. Men ved hjælp af kontaktpersoner på afdelingerne prøver vi at samarbejde og for eksempel sikre, at vi har de rigtige senge. Desuden inviterer vi alt nyt personale på besøg på hotellet, siger Anne Kragh-Sørensen, hotelchef ved Odense Universitetshospital.

Det er langt billigere at placere patienter på patienthotel end på en normal sygehusafdeling, da der ikke er de samme krav om teknisk udstyr, mandskab og overvågning.

Både Norge og Sverige har flere års erfaring i brug af patienthoteller i tilknytning til sygehusene. Men her er afstandene også væsentligt større end i Danmark.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen