Psykisk syge udsat for forsøg

Patienter på Amtshospitalet i Vordingborg har deltaget i eksperimenter med ny medicin. Mange blev dårlige, uden at forsøgene blev stoppet.

Flere svært psykisk syge fra Amtshospitalet i Vordingborg er - i nogle tilfælde med store lidelser til følge - blevet brugt i eksperimenter med nye typer medicin.

Flere ansatte på amtshospitalet har i årevis protesteret over John Andersens medicinforsøg, som overlægen har modtaget op til 37.000 kroner i betaling for pr. patient. Penge, der blev betalt af medicinalindustrien, og som blev indsat på en særlig forskningskonto.

Nogle patienter blev alvorligt syge af forsøgene, andre blev tvunget til at deltage i overlægens eksperimenter under trussel om, at de ikke ville få anden behandling, siger nuværende og tidligere ansatte.

»Folk blev sat i behandling med medicinen, uanset om de tålte den eller ej. Og selv om patienterne blev syge, ville lægen undgå at stoppe forsøgene,« siger Karin Thuesen, der i 1998 forlod jobbet sit job som afdelingssygeplejerske på hospitalet.

»Mange patienter turde ikke sige nej og blev dårligere og dårligere af medicinen. Vi vidste, at hvis vi gav dem ordentlig medicin, så var de hjemme på tre uger,« siger en mandlig plejer, der har forladt hospitalet.

Fastspændt i halvandet år

En af de hårdest ramte patienter er den nu 51-årige Erik Emil Nielsen, der i 1994 deltog i et forsøgsprojekt. Af Erik Emil Nielsens journal fremgår det, at han blev stærkt syg allerede fra det øjeblik, han blev frataget sin gamle medicin - alligevel fik han ikke sin medicin igen, men blev i stedet behandlet med forsøgsmedicin. Med stærk forværring i hans tilstand til følge. Først efter i alt en måned stoppede eksperimentet, men Erik Emil Nielsen var på det tidspunkt blevet så psykotisk, at han det følgende halvandet år lå fastspændt stort set døgnet rundt.

Erik Emil Nielsen havde - som alle andre patienter - skrevet under på, at han ville deltage i forsøgene.

»De ville skrive under på hvad som helst. Mange var meget syge og skræmt fra vid og sans og anede ikke, hvad de sagde ja til,« siger Lena Schroll, tidligere sygeplejerske på amtshospitalet.

Overlæge John Andersen siger, at han altid »kun har ønsket det bedste, nemlig at finde og afprøve nye lægemidler med færre bivirkninger til gavn for patienterne.

»Ingen er nogen sinde blevet syge i mine projekter. Og ingen er nogen sinde blevet presset til at deltage,« siger han. INDBLIK, SIDE 1

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen