Aviser: Lenz-sagen er retspolitisk skandale

De danske myndigheders håndtering af spionssagen mod den såkaldte agent Lenz får en hård medfart i avisernes ledende artikler, efter at Justitsministeriet onsdag meddelte, at der ikke vil blive rejst sigtelse mod den mistænkte dansker.

Politiken taler om en retspolitisk skandale:

- På baggrund af de få konkrete oplysninger om sagsbehandlingen, kan offentligheden kun konkludere, at sagen aldrig burde være rejst. Hele sagen kunne have været belyst, og spørgsmålene om forældelse vurderet af anklagemyndighed og minister uden at arrestere den sigtede - endsige isolationsfængsle ham i 114 dage.

Information spørger:

- Hvordan i alverden kan man holde et menneske indespærret og isoleret 114 døgn på syv kvadratmeter i et fængsel for spionage, for at nå den konklusion, at der ikke kan rejses sag, da sagen er forældet? Dette lovtekniske kunne man vel have indset for længst eller hvad?

Jyllands-Posten erindrer om, at Danmark i forvejen er i internationalt søgelys for omfanget af varetægtsfængsling i isolation:

- Den aktuelle sag gør mildest talt ikke sagen bedre. Politisk må man overveje, om de nuværende regler for især isolationsfængslinger er humane. Måske er der gået for meget bekvemmelig vane i den praktiske anvendelse af disse regler, skriver avisen.

Berlingske Tidende hæfter sig ved, at Lenz stadig, administrativt betrages som skyldig i spionage for DDR:

- Forløbet er utilfredsstillende for alle parter og rejser det spørgsmål, om ikke de danske myndigheder har været for passive i forsøget på at retsforfølge dem, der satte hensynet til et umenneskeligt diktatur højere end hensynet til eget demokrati. Det er ganske enkelt for dårligt, at DDR-spioner slipper for at blive stillet til regnskab for deres forbrydelser inden sagens forældelse, skriver Berlingske Tidende.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen