Sojabryster bør fjernes

På grund af risiko for sundhedsproblemer bør kvinder, der har fået indopereret sojaholdige brystimplantater, få dem fjernet, advarer Lægemiddelmiddelstyrelsen.

Kunstige bryster lavet af sojaolie er så farlige, at brystproteserne bør fjernes. Lægemiddelstyrelsen offentliggjorde onsdag en advarsel mod sojaproteser, der forhandles under navnet Trilucent.

Tal fra Lægemiddelstyrelsen viser, at der importeret 550 sojaholdige brystimplantater til Danmark. Men mange kvinder er blevet opereret i udlandet.

De sojaolieholdige bryster er i overvejende grad anvendt til kosmetiske operationer for at få en større barm.

»Vi har bedt firmaet om en liste over det antal implantater, der er markedsført i Danmark. Vi regner med, at mellem 200 og 300 kvinder er blevet opereret. Men nogle kvinder vælger at blive opereret i udlandet - det er jo følsomt det her - og dem har vi ingen tal for,« siger afdelingslæge Hans Kristian Andersen, Lægemiddelstyrelsen.

Sojabrystet har i flere år været forbudt i USA, men blev først i marts i fjor forbudt i Danmark efter at engelske undersøgelser dengang viste, at der muligvis kunne forekomme hævelser og ubehag. Disse formodninger er nu bekræftet og forstærket. Nye undersøgelser fra England viser nemlig, at de sojaholdige brystimplantater har endda - som det hedder i en pressemeddelelse fra Lægemiddelstyrelsen - »alvorligere sundhedsproblemer.«

Blandt andet kan sojaolien sive ud i kroppen, så der dannes et giftigt stof, der kaldes aldehyder. Dette stof er kræftfremkaldende og kan desuden påvirke arveanlæggene.

»Implantatet er af en anseelig størrelse. Der er en ret stor kontaktflade med kroppen, og det er opereret et godt stykke ind. Hvis sojaolien siver ud i kroppen, møder det kroppens immunsystem, og så dannes der det giftige stof aldehyd, som nedbryder sojaen,« siger han.

En brystprotese er typisk fem centimeter tyk og 10-15 centimeter i diameter. Ud over sojaolie, som er af nyere dato inden for implantater, findes der også implantater, som indeholder silicone, saltvand og gélé.

Brystimplantater kan indføres i Danmark uden myndighedernes forhåndsgodkendelser. Selv om brystproteserne bruges i operationer, skal de ikke registreres som lægemidler. Produkterne kan nøjes med et CE-mærke og derefter markedsføres som almindeligt medicinsk udstyr.

»Brystimplantater bruges jo oftest til kosmetiske operationer. Det er derfor nemmere at markedsføre den type produkter i EU end i USA, hvor der kræves godkendelser,« siger han.

Ifølge en foreløbig aftale mellem Lægemiddelstyrelsen og det engelske firma, Lipomatrix Inc/AEI Inc, som markedsfører Trilucent, får de berørte kvinder tilbudt en erstatning i form af et nyt brystimplantat med et andet indhold.

jane.flarup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen