Ny kurs i forsikringssager

Forsikringsselskaberne gør det nu lettere for forsikrede at følge med i de sager, hvor selskabet ikke mener at have fået tilstrækkelige helbredsoplysninger fra den forsikrede.

Forsikringsselskaberne letter på låget, så det bliver lettere for folk at følge med i deres egen sag og kende grundlaget for en afgørelse.

Det sker i de såkaldte anfægtelsessager, hvor selskaberne hævder, at folk har skjult oplysninger om deres helbred, da de tegnede forsikringen. Dem er der 300-500 af hvert år.

Havde selskabet haft oplysningerne, ville det ikke have tegnet forsikringen, lyder argumentationen. Og derfor kan de pågældende ikke få erstatning, når skaden først er sket.

Forsikringsselskabernes fælles organ, Bedømmelsesforeningen, der vurderer den slags sager, skifter nu kurs.

Foreningen offentliggør i dag i Jyllands-Posten navnene på sine 27 læger, hvoraf mange har topstillinger i det offentlige sygehusvæsen. Folk får desuden adgang til at se det omfattende lægelige vurderingsgrundlag, foreningen gennem årtier i hemmelighed har samlet i de såkaldte gule og blå bøger.

Kursskifte

»Når vi udleverer listen over lægerne, er det fordi, vi gerne vil være åbne. Tidligere ville vi ikke ud med den, fordi vi ville beskytte lægerne,« siger Kjeld Devantier, direktør i Bedømmelsesforeningen.

Kursskiftet kommer efter årelang kritik fra erstatningsretsadvokater, blandt andre advokat Anker Laden-Andersen fra Sæby, der om den tidligere praksis, siger:

»Folk måtte ikke kende grundlaget for afgørelserne, der er samlet i den gule og den blå bog, og folk måtte heller ikke vide hvilke læger, der bedømte deres sag. Det gjorde det nærmest umuligt at komme med argumenter mod en afgørelse. Det var ikke en rimelig sagsbehandling,« siger han.

Han ser den nye åbenhed som et skridt i den rigtige retning, men mener, at Bedømmelsesforeningen bør gå længere.

Han har netop vundet en sag i landsretten. Damefrisør Janni Ankerstjerne fik gigt i fingrene, men i første omgang afvist erstatning af forsikringsselskabet på grund af Bedømmelsesforeningens vurdering.

Fornyet overvejelse

Janni Ankerstjerne havde ikke i helbredserklæringen oplyst om gamle rygbehandlinger og heller ikke om, at hun ofte besøgte sin læge, som drev praksis ved siden af damefrisør-salonen.

Landsretten underkendte Bedømmelsesforeningen. Anker Laden-Andersen mener, at sagen bør medføre, at en stribe lignende sager bliver taget op til fornyet overvejelse hos selskaberne.

Forsikringsselskabet har dog anket sagen til Højesteret, og før der kommer en dom herfra, sker der intet.

nils.mulvad@jp.dk

tea.krogh@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen