Fogh giver tidsfrist for Østrig-boykot

Hvis EU-regeringerne ikke har droppet boykotten af Østrig inden den 1. juli, så vil Venstre have Danmark til at gøre det i enegang.

Det siger Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, som hermed skærper kampen mod regeringens deltagelse i aktionen mod Østrigs højrevendte koalitionsregering.

- Hvis Østrig-aktionen ikke er ophævet, inden Frankrig overtager EU's formandskab den 1. juli, så kan det blive aktuelt, at Danmark går enegang, siger Fogh Rasmussen til Ritzau.

Endnu vakler CD, SF og Enhedslisten dog ikke i støtten til regeringen, og dermed er der stadig et folketingsflertal bag EU-regeringernes fælles linje. SF, Enhedslisten - og endog det radikale regeringsparti - finder boykotten principielt forkert, men mener, at der ville være for store diplomatiske skadevirkninger ved, at Danmark gik enegang i Østrig-spørgsmålet. Det samme har hidtil været Venstres synspunkt.

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen gav den 31. januar Danmarks støtte til aktionen - der ledes af EU's portugisiske formandskab - uden at have konsulterer hverken den radikale udenrigsminister Niels Helveg Petersen eller Det udenrigspolitiske nævn i Folketinget. Her står kun CD last og brast med statsmininisteren og Socialdemokratiet i det synspunkt, at boykotten af Østrig er rimelig.

Hidtil har kun De Konservative, Kristeligt Folkeparti, Dansk Folkeparti og Frihed 2000 forlangt, at Danmark forlader de andre EU-regeringers aktion, der er vendt mod den højrepopulistiske Jörg Haiders og hans Frihedspartis deltagelse i den østrigske regering.

Med undtagelse af Socialdemokratiet og CD har de andre partier haft den holdning, at regeringen skulle arbejde så meget som muligt med at overbevise de andre EU-regeringer om at finde en løsning, så den diplomatiske boykot af Østrig kan ophæves. Både De Konservative og Venstre har slået på, at mange borgerlige vælgere skræmmes bort fra et ja til folkeafstemning om euroen på grund af EU-regeringernes boykot.

Fogh Rasmussen siger, at chancerne for, at boykotten ophæves snart af EU-regeringerne i fællesskab, vil være væk, hvis først EU-formandskabet overtages af Frankrig, der er særlig hårdnakket over for Østrig, og hvis ministre bl.a. er udvandret fra EU-møder, hvor østrigske ministre har deltaget.

- Vi har forstået på statsministeren, at der er bestræbelser i gang for at få aktionen ophævet. Og så længe der er bevægelse, så vil vi give det en chance, siger Fogh Rasmussen om tidsfristen.

Han understreger, at Venstre er mest optaget af at få boykotten ophævet i fællesskab med de andre EU-lande. Hvis Danmark går enegang, mister regeringen sin mulighed for at presse på over for de andre medlemslande. Og Danmark vil da også få diplomatisk bøvl med de andre, påpeger V-formanden.

- Vi husker stadig, hvordan Danmark mistede indflydelse på grund af fodnotepolitikken i Nato, bemærker Fogh Rasmussen.

Han mener ikke, at dansk enegang vil blive taget til indtægt for, at Danmark bifalder Haider "med den tid, der nu er gået". Der er ingen grund til - mener V-formanden - at opretholde sanktionerne, nu da det er godtgjort, at den østrigske regering hverken har eller har tænkt sig at overtræde de demokratiske spilleregler eller menneskerettighederne, anfører Fogh Rasmussen.

- Der er ikke noget at komme efter overhovedet. Vi har hele tiden sagt, at vi ikke kan lide Haider og hans parti. Men det her drejer sig om forholdet til den østrigske stat, og det er noget andet, siger V-formanden.

Han vil ikke nærmere ind på, hvilke midler Venstre har tænkt sig at gribe til for at få regeringen til at ændre kurs, hvis boykotten fortsætter efter den 1. juli.

- Det må vi tage stilling til til den tid, siger Fogh Rasmussen.

- Vi ønsker at lægge pres på både den danske regering og de andre regeringer, begrunder han sin nye melding.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen