Europæiske konservative frifinder Østrig

Sammenslutningen af konservative og krist-demokratiske partier i Europa, Det Europæiske Folkeparti (EPP), frikender i en ny rapport Østrig for at på nogen måde at have brudt de demokratiske principper. Rapporten anbefaler derfor, at sanktionerne mod Østrig ophæves.

- Rapporten viser tydeligt, at der ikke er noget at komme efter Østrig, sagde Det Konservative Folkepartis leder, Bendt Bendtsen, da han onsdag præsenterede rapporten på Christiansborg.

- Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) må handle nu. Han kan ikke længere retfærdiggøre, at han tager den østrigske befolkning som gidsel i et tåbeligt internationalt spil for galleriet. Demokratiske principper er vigtigere end statsmænds tab af ansigt, sagde Bendt Bendtsen som nu har overgivet rapporten til Poul Nyrup Rasmussen.

EPP's politibureau godkendte sent tirsdag rapporten med stemmerne 55 mod to. Sammenslutningen af konservative og kristelige partier besluttede den 6. april at lade en tremandsgruppe undersøge, hvorvidt den østrigske regering lever op til de demokratiske og antidiskriminatoriske krav, som EPP stiller til partier, er oppebærer medlemskab af Det Europæiske Folkeparti.

Rapporten konkluderer, at der ikke i den østrigske regerings første 120 dage er tegn på, at det demokratiske system i Østrig er i forfald. Regeringens politik følger nøje regeringsgrundlaget, dets overordnede målsætning samt regeringsdeklarationen fra den 21. marts om bekæmpelse af diskrimination.

- Rapporten bør medføre bevægelser ikke blot i Danmark men også i resten af Europa, sagde Bendt Bendtsen med henvisning til, at EPP-partier har regeringsledelsen i Spanien og Luxembourg - og er medlem af regeringen i Finland.

- Jeg ved selvfølgelig ikke, hvad de nu vil sige. Men jeg kan konstatere, at deres partifæller har stemt for rapporten, sagde den konservative leder.

Hidtil har et folketingsflertal bestående af Venstre, CD og SF støttet regeringens modvilje mod at gå dansk enegang i spørgsmålet om eventuelt at ophæve sanktionerne mod Østrig. Tirsdag oplyste udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) efter et møde i Folketingets udenrigspolitiske nævn, at EU ikke har grydeklare planer om at ophæve sanktionerne.

Det skete, efter at Østrigs kansler, Wolfgang Schüssel, mandag sagde, at han på EU-topmødet om to uger forventer at modtage "et forslag fra de 14 EU-partnere", hvori de gør det klart, hvordan de vil afslutte sanktionerne mod Østrig.

EU-topmødet finder sted i den portugisiske by Feira den 19. og 20. juni, og det afslutter Portugals halvårige formandskab.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen