Politiet i samarbejde med clairvoyante

Synske mennesker har flere gange hjulpet politiet med at opklare forbrydelser.

Dansk politi har i en række de af senere års mest omtalte kriminalsager brugt henvendelser fra clairvoyante i efterforskningen.

Få dage efter at den ti-årige Susan Rasch Ipsen forsvandt fra Tranumparken i Brøndby Strand, fik Glostrup Politi et tip fra to fynske healere, som i detaljer kunne beskrive, hvad der var sket med pigen, og hvor politiet kunne finde hendes lig.

Politiet reagerede i første omgang ikke på henvendelsen, og kriminalassistent Jan Kierch, der var sagsbehandler i Susan-sagen, læste først rapporten fra samtalen med de to clairvoyante fynboer, efter at Susans lig var fundet i et kælderrum tæt på hendes hjem.

»Det var, så hårene rejste sig. Der var slet ingen tvivl om, at de var meget tæt på,« siger Jan Kierch i dag til Jyllands-Posten.

Han inviterede straks de to kvinder, Susan Sylvest Hansen og Marianne Rasmussen, til Brøndby Strand - i håb om, at de kunne være en hjælp i den videre efterforskning.

Senere blev de hentet af politiet i Ribe, som var kørt fast i en række sager om voldtægt af ældre kvinder på Holsted-egnen, og de besøgte et af gerningsstederne, få dage før voldtægtsmanden skød og dræbte sig selv og sin familie.

Susan Sylvest Hansen har desuden hjulpet politiet i Roskilde i en uopklaret sag om et kvindedrab.

Tip fra clairvoyante

Også i eftersøgningen af forsvundne personer vælger politiet ofte at tage henvendelser fra clairvoyante alvorligt.

En vinternat for tre år siden faldt en 20-årig mand i Tange Sø og druknede, og politifolk og Falck-reddere ledte forgæves efter ham i halvandet døgn.

Dagen efter fik politiet en henvendelse fra pårørende, der havde talt med den lokale sandsiger, John Braad, og han vidste angiveligt, hvor liget af den unge mand var.

»Vi valgte at give det en chance,« siger vicepolitiinspektør Jørgen Dorf fra Viborg.

»Men vi fandt ham ikke i første omgang. Det gjorde en lokal dykkerklub derimod et par dage senere - kun 25-30 meter fra det sted, John Braad havde peget på. Hvis der engang skulle komme en lignende sag, vil vi nok være indstillet på at prøve igen. Der er jo noget, der tyder på, at der er mere mellem himmel og jord...,« siger Jørgen Dorf.

En synsk østjyde var selv ved at komme galt af sted, da han for en del år siden gav et tip til politiet i Horsens, fortæller tidl. vicekriminalkommissær Henning Holst Hansen:

Anholdt synsk

»En ung mand var forsvundet efter en gymnasiefest og blev efterlyst i radioen. Så ringede en herre, der præsenterede sig som Bent Poulsen, og spurgte, om der gik en landevej på sydsiden af fjorden. Det bekræftede vi. For enden af den tredje vej på venstre hånd sidder han på en skrænt og kigger ud på morgenrøden, sagde Bent Poulsen.

Vi fik en patruljevogn af sted i en fart, og der sad han ganske rigtigt. Vi mente ikke, at vi kunne gøre andet end at anholde Bent Poulsen, men hans alibi var skudsikkert. Og det viste sig snart, at den unge mand var død af kulde. Og i øvrigt havde Bent Poulsen aldrig været på det sted, hvor liget blev fundet. Jeg har aldrig før troet på overnaturlige ting, men den historie bliver jeg nødt til at tro på, for jeg har selv oplevet den,« siger Henning Holst Hansen.

Vicekriminalkommissær Kurt Kragh fra Rigspolitiets Rejsehold fortæller, at han som led i efterforskningen ofte har været i kontakt med personer med alternative evner:

»Jeg er meget åben over for, at der er mennesker, som er i stand til at se noget, som vi andre ikke kan se, og når man arbejder med alvorlige sager som f.eks. drab på børn, mener jeg ikke, at man kan tillade sig at se bort fra nogen henvendelser. Vi bliver nødt til at tage alting seriøst. Og jeg vil ikke afvise, at vi ind i mellem har fået oplysninger, som vi kunne bruge i efterforskningen. Men jeg har aldrig været ude for, at vi har opklaret en sag på baggrund af henvendelser fra clairvoyante,« siger Kurt Kragh.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.