S vil drøfte modersmålundervisning

Socialdemokratiet vil i regeringen have taget modersmålundervisningen af folkeskolens fremmedsprogede børn op til revision, om end partiet ikke helt vil afskaffe den, som krævet af den borgerlige opposition, Høje-Taastrups socialdemokratiske formand for kultur- og fritidsudvalg og nogle af partiets menige gruppemedlemmer i Folketinget.

Den socialdemokratiske folkeskoleordfører, Hans Peter Baadsgaard, siger til Ritzau, at han vil diskutere med den radikale undervisningsminister, Margrethe Vestager, om det er betimeligt at begrænse modersmålsundervisningen til første-generationsindvandrerbørn samt at gøre det almindeligt at få undervist indvandrerbørn i tre-seksårs alderen inden de kommer i skole.

- Vi er ikke parat til helt at afskaffe modersmålundervisningen i folkeskolen. Det er alfa og omega for at begrænse problemerne i folkeskolen, at børnene kan tale dansk, siger Baadsgaard, som vil have kastet nyt lys over problematikken fra sprogforskernes side.

De borgerlige og formanden for Høje-Taastrups kultur- og fritidsudvalg, Svend Erik Hermansen, vil have afskaffet modersmålsundervisningen helt sammen med en passus i folkeskoleloven om, at dansk kun er fremmedsprogede børns andet sprog. Det er undervisningsministeren ifølge Berlingske Tidende lodret imod.

Socialdemokratiets tidligere ordfører på området, Anne-Marie Meldgaard, foreslår, at modersmålsundervisningen pilles ud af folkeskolen, men at indvandrerbørn så får tilbud herom i andet regi, f.eks. på aftenskole eller i indvandrerforeninger. Det vil også flere af hendes gruppefæller have, men et socialdemokratisk forslag herom er tidligere i 1996 blevet blokeret af den radikale regeringspartner. Og undervisningsministeren siger i dag:

- Det her vil give børnene problemer, som er langt større end den politiske effekt af at stille sig op mod regeringen. Det er børns liv og velfærd, det her handler om. For disse børn er dansk et andetsprog, men ikke et fremmedsprog. Det sprog, de typisk taler, er jo ikke dansk, siger Vestager.

VK bebuder et beslutningsforslag om helt af afskaffe modersmålundervisningen, og det gør Dansk Folkeparti også.

- Vi vil se, om det kun er snak fra V og K. Og når der skal dannes en borgerlig regering, vil vi have det her krav med i en aftale om vores støtte, siger DF-ordføreren, Christian H. Hansen.

Han erkender, at det hidtil har været god latin i undervisningsverdenen, at fremmedsprogede børn var nødt til at kunne tale deres eget modersmål for at kunne lære ordentlig dansk.

- Men det har man prøvet i lang tid, uden at det har vist sig at have effekt, siger Christian H. Hansen.

VK er for deres vedkommende inspireret af den socialdemokratiske kulturudvalgsformand i Høje-Taastrup, som mener, at lovbestemmelserne for indvandrerbørn spænder ben for integrationen af både anden-, tredje- og fjerdegenerationsindvandrere.

- Det er noget af det mest sindssyge, der endnu er lavet på Christiansborg. Vi kan ikke acceptere, at dansk kun er andetsprog. 80-90 pct. af vores tosprogede børn er født her i landet - og så er dansk altså deres modersmål. Det her er først og fremmest et kraftigt signal til lovgiverne og indvandrerne om, at vi ikke gider den lov. Og så tænker jeg egentlig mest på de stakkels unger, som ikke har bedt om det her, siger Svend Erik Hermansen.

Hertil siger den konservative uddannelsesordfører, Brian Mikkelsen:

- Dansk bør være modersmålet for alle. Det er en illusion at tro, at man kan integrere tosprogede elever, hvis de ikke lærer dansk hele vejen igennem. Mange af dem kommer til at leve i sproglig isolation med risiko for at blive andenklasses borgere,.

Venstre er i modsætning til den konservative forligspartner enig med regeringen om folkeskoleloven, og Baadsgaard klandrer Venstre for at rykke ud med sådan et beslutningsforslag uden - som kotyme på Christiansborg - at have diskuteret det med forligspartnerne.

- Man må spørge sig selv, om Venstre stadig er med i folkeskoleforliget, bemærker Baadsgaard.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.