Færøerne fra flere sider

Som barn oplevede han Færøerne som en drømmeverden. Nu har den færøske natur og færingernes levemåde lokket ham og hans seks-årige datter, Nanna, tilbage.

Han kender Færøerne fra to sider, den 35-årige dansk-færøske politibetjent Brian Nolsøe Kristensen. Den danske side, hvor færinger kan virke tillukkede, lade - ja, måske endda ligeglade.

Men også den færøske, hvor de tillukkede færinger har åbnet sig og er blevet til varme mennesker og venner for livet. Bosiddende i et land, hvor naturen sætter dagsordenen - og hvor stress er noget, man skal rejse sydpå for at finde.

Nu sidder "JP på Færøerne" i Brian Nolsøes stue i en kælder i Torshavn. Her er han netop flyttet ind med datteren Nanna, der lige er startet i færøsk skole. Sproget har den charmerende pige allerede lært af sin færøske mor.

Færøerne i blodet

Også Brian Nolsøes mor er færøsk - faderen dansk. Og da familien boede i Danmark - i Nordjylland - tilbragte Brian Nolsøe Kristensen ofte sommerferierne hos moderens familien på Suderø, hvor bedstefaderen var gammel kongsbonde.

Her fik drengen Brian den færøske kultur, mentalitet og ikke mindst natur ind i blodet. Her blev kærligheden til de forblæste øer grundlagt.

Efter uddannelsen til politibetjent og to år hos Aalborg Politi blev Brian Nolsøe Kristensen ved en tilfældighed udstationeret ved politiet i Torshavn i tre måneder.

Det blev starten på det liv, han nu lever sammen med sin seks-årige datter Nanna.

Tilbage i Aalborg sagde han i efteråret 1999 nemlig ja til et tilbud om hele to år i Torshavn.

Brian Nolsøe tøvede ikke.

»De tre måneder var gået godt, og der var mange ting, der trak i mig,« fortæller han på sit klingende nordjyske - og nævner naturen som en af de væsentligste årsager.

Fire årstider på én dag

»På Færøerne kan man opleve fire forskellige årstider på en enkelt dag. Vejret kan skifte på sekunder, og når man for eksempel har oplevet en 20 tons container blæse over en bjergryg i en orkan, så får man respekt for naturen,« siger Brian Nolsøe Kristensen.

Af samme grund er færingernes levemåde konstant påvirket af øernes placering midt i det nordlige Atlanterhav.

Stort set alt afhænger af vejret. Posten, busserne, færgerne - og ind i mellem også færingernes arbejdstider.

»På en flot solskinsdag kan færingerne finde på at smide alt, de har i hænderne, og vandre op i fjeldet med en madkurv,« fortæller Brian Nolsøe og tegner med hænderne i luften. Varmen i hans stemme og øjne afslører begejstringen over færingernes umiddelbarhed, spontanitet og ikke mindst deres måde at leve livet på. Lige nu.

»Her er langt mindre stress end i Danmark. Det man ikke når i dag, når man nok i morgen. Jeg kan blive helt afhængig af den levemåde,« forklarer han.

Men det er også mørkt, gråt, regnfuldt, stormende, koldt og trist på Færøerne. Især om vinteren.

For lidt brok

Og med kritiske øjne kan den unge betjent godt irritere sig lidt over færingernes indimellem lidt for afslappede holdninger - og at de halter så megetefter Danmark.

»Færingerne brokker sig generelt for lidt og finder sig i for meget. De burde tage sig sammen og få gjort noget ved tingene,« siger han og nævner, at det stort set er umuligt at få passet et barn, at der ikke findes nogen børnecheck - og at politikerne slipper af sted med alt for meget.

Sager, der i dansk presse ville være skandaler. Episoder, der i dansk politik ville give næser. Fejltrin, der ville koste danske ministre deres poster.

Nu koncentrerer Brian Nolsøe sig om sit arbejde. Det er en udfordring at være dansk politibetjent på Færøerne. Ikke at der sker meget i Torshavn og omegn. Samme dag, Jyllands-Posten er på besøg, havde politiet fjernet et væltet hegn fra en vej. Og i statistikkerne er kriminaliteten på Færøerne en af de laveste i verden - og stadig faldende.

Udfordringerne består mere i at blive accepteret som myndighed.

Fredsmægler

»Færingerne har det ikke godt med ordrer - de klarer gerne problemerne selv,« fortæller Brian Nolsøe.

Derfor må politiet ofte fungere som fredsmæglere - og det kan godt være svært, når man kun taler gebrokkent færøsk.

Og så er der Nanna. Familiens fremtid på Færøerne afhænger meget af hende.

Om hun har det godt.

»Jeg savner mine kusiner i Danmark lidt,« fortæller hun og ser lidt ked ud af det.

Men kort efter kommer en af legekammeraterne fra skolen. Og så er det yndige smil tilbage.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.