Dansk mel for dårligt til brød

Vi er ved at holde op med at spise dansk brød. Op mod to tredjedele af det brød, der bliver købt i Danmark, er bagt med mel fra lande med lempeligere miljøregler

En stadig større del af det brød, de danske forbrugere spiser, er bagt på korn fra tyske marker.

Kvaliteten af dansk brødhvede er de seneste år blevet så ringe, at detailhandel, møllerier og brødfabrikker henter mere og mere korn og mel i udlandet. Således skønner flere kilder i branchen, at op mod to tredjedele af alt det mel, der i dag anvendes til brødproduktion i Danmark, bliver fremstillet af udenlandsk korn.

Det er de særlige danske miljøregler i blandt andet vandmiljøplanerne, der gradvist har gjort det vanskeligere for de danske landmænd at producere korn af en kvalitet, der kan bruges til brød. Reglerne betyder, at landmændene ikke længere må tilføre jorden så meget gødning, og det får protein-indholdet i kornet til at falde så meget, at det bliver uegnet til fremstilling af brød.

»Det er meget simpelt: Ifølge vandmiljøplanerne må danske landmænd gøde jorden med 160-190 kg. kvælstof pr. hektar. Vores tyske konkurrenter bruger omkring 250 kg. Derfor kan de levere en højere kvalitet, og derfor taber vi konkurrencen,« konstaterer Henrik Høegh, viceformand i De danske Landboforeninger og talsmand for planteavlsområdet.

»Det er af hensyn til forbrugerne og miljøet, at landbruget er pålagt disse restriktioner i brugen af kvælstof og pesticider. Reglerne kan være fornuftige nok, men desværre er det helt klare og absurde resultat, at vi på en række områder er begyndt at importere råvarer fra lande, der ikke har så skrappe regler. Simpelthen fordi reglerne gør det umuligt for de danske landmænd at levere den kvalitet, forbrugerne og detailhandlen kræver,« vurderer Henrik Høegh.

Krav om kvalitet

Også brødproducenterne har bemærket, at de danske råvarer er blevet dårligere:

»Vi må nu importere omkring to tredjedele af det mel, vi bruger i produktionen. For få år siden brugte vi klart mest mel af dansk oprindelse, men de danske landmænd er i dag underlagt miljøregler, som gør det meget vanskeligt for dem at leve op til vores kvalitetskrav. Og for os er det en forretning: Vi henter melet, hvor kvaliteten og prisen er i orden,« siger Preben Fogtmann, direktør for Kohberg Brød.

Bagerichefen i Dansk Supermarked, Børge Hejlesen, bekræfter udviklingen: Omkring 50 pct. af melet i det friske brød i Føtex og Bilka kommer fra udlandet, fordi kvaliteten af den danske brødhvede ikke er tilstrækkelig høj.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.