Jyllands-Postens journalister tager Cavling-prisen

Mere end fire års vedholdende, stædigt og talentfuldt arbejde blev belønnet, da Cavling-komiteen onsdag aften besluttede at give den fineste danske journalistpris, Cavlingprisen, til journalisterne Jens Chr. Hansen, Søren Funch og Erik Eisenberg.

Det vil aldrig kunne fortælles, hvordan de tre journalister i efteråret 1995 kom i besiddelse af en bunke sprængfarlige papirer.

I bunken var bl.a. kopier af referater fra bestyrelsesmøder i Den Danske Bank. Møder, som var foregået i netop den periode i foråret og sommeren 1992, da forsikringskoncernen Hafnia var ved at forbløde.

På møderne var bankens bestyrelse blevet orienteret om Hafnias hastigt accellererende krise, som var noget værre, end omverdenen fik at vide.

Referaterne fortalte også, hvordan Den Danske Banks bestyrelse havde drøftet det højrisikable aktiesalg, som medførte milliardtab for investorerne.

Og papirerne antydede måske dele af bankens motiv til at gennemtvinge salget af aktier: "Kapitalen har reduceret tabsrisikoen på bankens engagement," fremgik det.

Med disse papirer havde Jens Chr. Hansen, Søren Funch og Erik Eisenberg fået adgang til selve hjertet i Den Danske Bank, som i de måneder havde spillet en hovedrolle i forsøget på at hindre en nedsmeltning i den danske finanssektor, som den, der foregik i Norge og Sverige på samme tid.

Men der gik måneder, før den første artikel kom i Jyllands-Posten.

Først skulle centrale spørgsmål besvares.

Var papirerne ægte? Efter langvarig, omhyggelig og delikat research kunne de tre journalister fastslå, at det var de.Den første forside-historie, der handlede om Hafnia-sagen blev bragt den 15. februar, 1994.


Var papirerne revet ud af en sammenhæng på en måde, så de gav et fortegnet billede af, hvad der var foregået?

Efterforskningen viste, at det ikke var tilfældet.

Fortalte papirerne det, journalisterne tolkede ud af dem?

Eksperter i jura og finans bekræftede det.

Det månedlange arbejde måtte foregå under iagttagelse af den yderste diskretion, af hensyn til det, der er grundstenen i al afslørende journalistik: Beskyttelsen af den eller de kilder, hvorfra oplysningerne stammede.

Af samme grund var kun meget få personer på Jyllands-Posten - ud over de tre journalister og redaktionssekretær Peter Willatzen, som blev deres faste sparringspartner - orienteret om, hvad de arbejdede med.

På forsiden

Endelig, på forsiden torsdag den 15. februar 1996, kunne Jyllands-Posten bringe den første artikel om Hafniasagen under overskriften "Bank tav med viden om Hafniakrisen."

Erik Eisenberg, Søren Funch og Jens Chr. Hansen


Brik for brik afdækkede de tre journalister derefter i flere hundrede artikler i de efterfølgende år nye detaljer i det forbløffende spil om magt og milliarder, som var foregået bag murene i Den Danske Bank, Hafnia og den anden store, nu ligeledes fallerede, forsikringskoncern Baltica.

Efter de første artikler gik Den Danske Bank til modoffensiv og indrykkede helsidesannoncer i alle store danske aviser, hvori banken gav sin version af forløbet og forsøgte at gendrive nogle af Jyllands-Postens oplysninger.

Det lykkedes ikke.

Ingen rettelser

Jyllands-Posten har i de næsten fire år, der er gået siden den første artikel blev trykt, ikke måttet bringe en eneste rettelse eller berigtigelse i anledning af Hafnia-artiklerne.

De fortsatte afsløringer bragte nye dokumenter for dagen, bl.a. referater fra bestyrelsesmøder i Hafnia under krisemånederne. De underbyggede yderligere billedet af et forløb, hvor der blev spillet med fordækte kort om milliardbeløb.

Da Den Danske Bank i sommeren 1992 havde stået bag salg af Hafniaaktier for 1,9 mia. kr., som blev tabt, da Hafnia gik fallit få uger senere, var de fleste danske erhvervsadvokater parat til - uden for citat - at sige: Hvis der ikke kommer en retssag om ansvaret for det aktiesalg, så kommer en sådan sag aldrig."

Det kom der ikke. I første omgang.

Først med Jyllands-Postens afsløringer næsten fire år senere blev der skabt grundlag for, at advokat Michael Bernhoft på vegne af den private småinvestor Ole Steffensen kunne stævne Den Danske Bank ved Sø- og Handelsretten, hvor banken blev dømt erstatningsansvarlig.

Umiddelbart efter domsafsigelsen den 2. september 1999, udtalte advokat Michael Bernhoft, at uden Jyllands-Postens artikler havde det ikke været muligt at skabe grundlag for at anlægge sagen, som skrev dansk retshistorie.

Dommen har Den Danske Bank anket til Højesteret.

Siden har pensionskasser, forsikringsselskaber og private investorer anlagt erstatningssager for mere end en mia. kr. mod Den Danske Bank.

Hansen, Funch og Eisenberg er formentlig de eneste danske journalister, der har rettens ord for, at de har gjort et godt stykke arbejde.

I en dom i Østre Landsret, som i 1997 straffede Det fri Aktuelt for artikler, der forsøgte at afsløre Jyllands-Postens kilde, hed det:

"Det må endvidere lægges til grund, at de tre journalisters pressekampagne vedrørende forholdene i Den Danske Bank ikke blot var et scoop, men en afdækning af erhvervslivsforhold af meget betydelig samfundsmæssig interesse, og at det tidligere var aldeles uhørt, at nogen i dansk presse var kommet så tæt på erhvervslivets absloutte top."

Samarbejdet fortsat

De tre journalister har fortsat samarbejdet om sagen, selv om de undervejs blev spredt for alle vinde.

Ved sagens begyndelse var Søren Funch og Jens Chr. Hansen ansat på Jyllands-Postens erhvervsredaktion i København, mens Erik Eisenberg arbejdede for bladets søndagsredaktion i Viby J.

Fra 1996 - 1999 var Søren Funch Jyllands-Postens korrespondent i Bruxelles, men er nu tilbage på erhvervsredaktionen. Jens Chr. Hansen er i dag bladets New York-korrespondent. For et år siden blev trioen til en duo, da Erik Eisenberg blev ansat på TV2. Eisenberg, som første gang fik Cavlingprisen i 1990 sammen med Ulrik Haagerup og Martin Uhlenfeldt, er i dag konsulent hos Image Selskabet i Århus.

De tre mødes igen, når Cavlingprisen uddeles hos Dansk Journalistforbund på Gammel Strand i København i morgen kl. 15.Cavling-statuen.
De øvrige indstillede til prisen var:
  • Nils Thorsen, Politiken, for hans interviewserie »Engle og dæmoner«. Nils Thorsen har formået at forny interview- og portrætgenren og givet et dybt kig ind i en række kendte danskeres sjæleliv.
  • Jeppe Facius, Michael Holbek, Tom Jørgensen, Kim Kastrup, Anders-Peter Mathiasen og Georg Hilton, Ekstra Bladet, for serien »Statens Klike for Kunst«, hvor de morsomt, ihærdigt og med gå-på-mod har afdækket magtforholdene i toppen af den danske kunstverden.
  • Jens Holsøe, Politiken, for hans målrettede research, som påviste, at bombningen af den kinesiske ambassade i Beograd ikke var en fejltagelse, som hævdet af Nato, og hans årelange dækning af konflikten i det tidligere Jugoslavien, båret af et stort engagement.
  • Klaus Birch, Nordisk Film, for tv-udsendelsen »En mur af tavshed« om børns sorg i forbindelse med deres fars eller mors død, et tabuiseret og pinefuldt emne.
  • Niels Christian Jung, DR Journalen og Olav Skaaning Andersen, DR-Sporten, for deres årelange arbejde for afsløring af doping i cykelsporten.
  • Lars Jørgensen og Torben Rask Laursen, Ekstra Bladet, for deres massive og grundige afdækning af dopingproblemerne i international cykelsport, der har sat nye standarder for sportsjournalistik.


Cavlingkomiteen, der er nedsat af Dansk Journalistforbund, består af formanden Anna Vinding, DSB, Kurt Strand, Danmarks Radio, Betty Rasmussen, Fyens Stiftstidende, Carsten Ingemann, Jyllands-Posten og Lars Hørby, Ekstra Bladet.

JP/ritzau

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.