Forventninger til génterapi dæmpes ned

Virusekspert på Århus Kommunehospital fastslår, at der endnu mangler et afgørende gennembrud for genterapi.

Trods flere tusinde videnskabelige artikler på verdensplan om forsøg på at helbrede patienter med génterapi er der endnu ikke sket afgørende gennembrud.

Samtidig indebærer forsøgene på at behandle for eksempel kræftsyge med visse typer génmanipuleret virus betydelige sikkerhedsmæssige problemer, fordi der er risiko for, at den levende virus kan skade patienterne eller udvikle sig til sundhedsskadelige varianter.

Det fastslår dr. med Hans Kerzel Andersen, Århus Kommunehospital.

Dæmp optimismen

»Forventningerne til génterapi er meget høje. Men efter min vurdering er der på grundlag af de opnåede resultater i dyreforsøg og i kliniske forsøg på mennesker ikke i øjeblikket særlig grund til optimisme,« siger Hans Kerzel Andersen, der er virusekspert og leder af kommunehospitalets virologiske afdeling.

På baggrund af sidste års meget omtalte projekt med génterapi mod leverkræft på Århus Kommunehospital har han bedt om i dag at måtte fremlægge sin viden om emnet på et såkaldt staff meeting, som hospitalets overlæger holder hver måned.

Hans Kerzel Andersen har studeret de videnskabelige artikler, som er offentliggjort om génterapi i 1999 - primært i tidsskriftet Human Gene Therapy.

»Det viser sig, at rådgivere inden for dette felt er begyndt at mane til besindighed. Blandt andet opfordrer man til i fremtiden at undlade at anvende betegnelserne "génterapi" og "patienter", hvor der er tale om rene eksperimentelle undersøgelser,« siger Hans Kerzel Andersen, der forudser, at der vil gå op imod 10 år, før der for alvor opnås positive resultater med génterapi.

»Det vil formentlig ske først for arveligt betingede sygdomme, hvor man kan indsætte raske géner som erstatning for de syge. Men det er jo således, at ingen ved, om det pludselig viser sig i morgen, at forskere et eller andet sted i verden får et gennembrud. I så fald er jeg sikker på, at det vil rydde avisernes forsider,« siger Hans Kerzel Andersen.

På Århus Universitetshospital har der siden de ureglementerede eksperimentelle behandlinger med génterapi mod kræft blev standset i juni sidste år været ført en debat, hvor nogle frygtede, at man ved at standse behandlingerne fratog en gruppe af uhelbredeligt syge en lovende kræftbehandling, som måske kunne redde deres liv.

Giganter slår bak

Hans Kerzel Andersen ønsker ikke at kommentere det konkrete projekt. Han peger på, at de to store internationale medicinalkoncerner SmithKline Beecham og Novartis inden for de seneste år har nedtonet deres forventninger til egentlig behandling med génterapi. Medicinsk direktør i Novartis' danske afdeling i København Kim Simonsen bekræfter, at koncernen har ændret taktik.

»Tidligere så vi lidt mere lyst på det, men der er fortsat store vanskeligheder med at anvende génterapi på patienter. Fremfor egentlig behandling har vi nu valgt i de kommende år at satse på den grundforskning, som skal gøre det muligt overhovedet at indsætte de gén-modificerde medikamenter i patienterne,« siger Kim Simonsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.