RUC-studerende fortsætter på Kærbo

Beskyldt for at være stikker og spion måtte den 25-årige plejehjemsafløser og RUC-studerende Christian Albrecht Christensen i går stille op til verbale øretæver på Plejecentret Kærbo. Men han står ved sin kritik - og arbejder videre hos de gamle.

Forleden var han bare den flinke og pligtopfyldende unge mand, en "tilfældig student", der havde fået et fritidsjob på plejehjemmet Kærbo på Østerbro i København.

I går var han anledning til, at plejecentrets ledelse havde kaldt 40 vrede medarbejdere, deres fagforening og en kontorchef fra rådhuset til stormøde. Og gennem to og en halv time {ndash} mens pressen ventede udenfor i januarregnen - forsøgte han at forsvare sig selv og den rapport, hvormed han har sat brand i debatten om, hvad de egentlig får tiden til at gå med på steder som Kærbo.

Christian Albrecht Christensen, 25 år, studerende ved Roskilde Universitets Center (RUC) og siden august sidste år afløser på Plejecentret Kærbo, stod ved, hvad han har sagt og skrevet. Og som plejecentrets leder, Ylva Strømgren, sagde efter mødet:

»Bølgerne gik højt {ndash} men det var et sobert møde. Man kan dog ikke sige, at vi blev enige.«

I den rapport, som Jyllands-Posten kunne offentliggøre mandag, har Christian Albrecht Christensen rettet en alvorlig kritik mod netop Ylva Strømgren og den øvrige ledelse på det plejecenter, der går for at være et af Københavns Kommunes mest strømlinede. Han har blandt andet over to måneder og 30 vagter opgjort personalets effektive arbejdstid til et sted mellem to og fire timer om dagen. Resten af arbejdstiden er tilbragt på personalestuen med at drikke kaffe, ryge cigaretter og snakke om, hvor travlt der er på stedet.

Konklusionen på gårsdagens møde er, at Christian Albrecht Christensen fortsætter som afløser på Kærbo to uger endnu, som det hele tiden har været planlagt. Hans kritik vil samtidig blive genstand for yderligere drøftelser mellem ledelse, medarbejdere og Christian Albrecht Christensen selv.

Tillid til personalet

Ifølge centerleder Ylva Christensen skal man blandt andet se på »de fejl og mangler, der måtte være« - ikke på hendes plejecenter, men i den kritiske rapport.

»Jeg har fuld tillid til mit personale,« siger Ylva Strømgren.

Ifølge Christian Albrecht Christensen var der »ikke direkte lynchstemning«, men blandt medarbejderne på Kærbo udpræget skuffelse: De beskylder ham for at have hemmeligholdt sin egentlige mission på stedet, som ikke var at tjene til studierne, men at skrive en universitetsopgave om løn, organisation og effektivitet. Det er en optræden, som prorektor ved RUC, Karen Sjørup, i går betegnede som »etisk ukorrekt«.

Men Christian Albrecht Christensen pointerer, at han allerede ved sin ansættelse på Kærbo gjorde det klart for ledelsen, hvad hans planer var. Han siger også, at han løbende har drøftet sine studier og sin opgave med kolleger på stedet {ndash} ikke i detaljer, men i store træk. Og i øvrigt har han aldrig lagt skjul på, at han fandt arbejdsbyrden på Kærbo ganske overkommelig og pauserne rigeligt lange.

Han erkender, at der er svagheder i hans rapport: Det er ingen doktorafhandling, men en bacheloropgave, og for eksempel har han ikke fremhævet, at Kærbo er delt op i to afdelinger, for arbejdsgangen er tilrettelagt forskelligt. Det er en fejl, siger han - men den ændrer ikke på, at han mener, at rapporten afspejler sandheden, kollegernes protester til trods.

»Og der er givet medarbejdere, der ikke har været klar over, at jeg var ved at skrive en opgave - men jeg mener af et ærligt hjerte ikke, at jeg har optrådt illoyalt. Det må være ledelsens ansvar at give den relevante information videre,« siger han til Jyllands-Posten.

»Jeg mener faktisk ikke, at jeg har gjort noget forkert,« tilføjer han eftertænksomt.

Christian Albrecht Christensen havde forudset, at hans kritiske rapport ville vække en del bestyrtelse på plejecentret. Den har yderligere vakt interesse i Københavns Kommunes omsorgsforvaltning, hvor man nu overvejer at gennemføre mere systematiske tidsmålinger for at kortlægge effektiviteten på alle lokale plejehjem.

Forundret over mediepostyr

Men Christian Albrecht Christensen beklager, at stort set hele opmærksomheden alene drejer sig om hans tidsmålinger, kaffedrikningen og de mange pauser, mens den øvrige del af hans omfattende analyse af driften, organisationen og arbejdet på Kærbo er trængt i baggrunden.

Og det store mediepostyr kom helt bag på ham.

»Jeg har jo ikke påstået, at der hersker katastrofale plejeforhold på Kærbo. Tværtimod har jeg understreget, at den basale pleje er i orden. Jeg har heller ikke påstået, at halvdelen af personalet burde fyres. Jeg mener blot, at ressourcerne på Kærbo kunne udnyttes meget bedre, til glæde for de gamle beboere især, hvis ledelsen tog initiativ til det.«

Positiv tillidsmand

At tillidsmanden på Kærbo, social- og sundhedsassistent Annie Frederiksen, finder, at der er ting i rapporten, som kan bruges konstruktivt, tager Christian Albrecht Christensen imod med glæde. Det er stort set den eneste opbakning, han har fået inden for Kærbo's mure. Ved mødet i går sad der »næsten 40 mand, som var fuldstændig enige,« siger han.

»Men der er rusket så meget op i det, at de trods alt lytter til, hvad jeg siger,« konstaterer han.

Om to uger er hans ansættelse på Kærbo slut. Christian Albrecht Christensen overvejer at tage endnu en pause, denne gang i studierne, og finde sig et nyt arbejde. Om han vil søge job på endnu et plejehjem, ved han ikke.

Hvad der kommer til at ske på Kærbo - om noget - er endnu uvist. Plejecentrets leder Ylva Strømgren siger:

»Jeg synes, at huset har taget det hele fantastisk flot.«

Og dig selv?

»Jeg synes selvfølgelig også, at jeg selv har taget det flot. Jeg er jo en del af huset.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.