Salmonella årsag til familie-tragedie

Salmonella var årsag til de to dødsfald i en familie i Ejstrupholm i Midtjylland omkring nytår. Det blev tirsdag formiddag påvist ved prøver på såvel Statens Serum Institut som klinisk-mikrobiologisk afdeling på Vejle Sygehus. De to prøver er blevet foretaget uafhængigt af hinanden.

Ifølge afdelingslæge ved Statens Serum Institut Kåre Mølbak er der formentlig tale om salmonella af typen Enteritidis, som hovedsageligt forekommer i æg.

Endnu er det uvist, hvad kilden til salmonellasmitten er, men hos Fødevareregion Vejle arbejder man ud fra, at smitten stammer fra en hjemmelavet kiksekage lavet på rå æg fra en lokal, privat besætning.

Salmonella-udbruddet er på Statens Serum Institut blevet påvist i såvel blod- og afføringsprøver fra de to afdøde mænd, men endnu er Enteritidis-bakterien ikke blevet påvist i familiens fødevarer.

Laboratoriechef Lis Nielsen fra Fødevareregion Vejle siger til Ritzaus Bureau, at mens der forefindes millioner af bakterier i patienter, forekommer der kun få i fødevarer, når de er smittekilden. Derfor tager det væsentlig længere tid at påvise salmonellaen heri. Hun vurderer, at der kan gå op til en uge, før man endelig kan bestemme smittekilden.

Ifølge Arne Poulstrup, embedslæge i Vejle, bestod familien af forældrene og syv børn. Den 44-årige far blev syg den 29. december og døde nytårsaften. Hans 18-årige søn blev først syg den 1. januar og døde natten til den 2. Yderligere tre af familiens børn har vist symptomer på maveonde, kvalme og opkast. En niårig datter blev mandag udskrevet fra sygehuset.

Embedslægen mener ikke, der er grund til at udstede en generel advarsel mod en særlig type fødevarer på grund af dødsfaldene.

- Salmonellaen kommer fra familiens mad. Men vi ved endnu ikke med garanti, om den stammer fra en lokal forhandler, fra noget familieproduceret eller fra industrien, siger embedslægen til Ritzau.

Han opfordrer til, at man overholder de almindelige råd for god køkkenhygiejne. Arne Poulstrup betegner Salmonella Enteritidis som velkendt og ikke specielt farlig.

- Typen er kendt forstået på den måde, at den forårsager sygdom. Normalt fører den til mavekneb, diarre og feber, og vi kan ikke umiddelbart sige, hvorfor den førte til dødsfald i dette tilfælde, siger Arne Poulstrup.

Mandag modtog Fødevaredirektoratet i København madvarer, som politiet har indsamlet hos familien efter dødsfaldene, og sammen med Fødevareregion Vejle fortsætter man analyserne.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.