Da Danmark gik til fest

Andægtighed og gyldne bobler - det var kodeordene, da Jyllands-Posten nytårsnat drog ud for at finde festen. Et bunkebryllup og en magnumflaske var bare nogle af de ting, vi mødte under patruljeringen.

Der ligger et par nylonstrømper på det våde fortov. Nu kan ingen længere huske, hvordan de kom til at ligge der, men de har tydeligvis været en del af en festlighed tidligere.

Hos 7-Eleven kan man - her mange timer efter festen er slut - møde piger, der stadig har festen malet i ansigtet.

Byen har poser under øjnene, og mascaraen løber i regnvandet på Kgs. Nytorv. Det er dagen derpå.

Jyllands-Postens lille festpatrulje er også mat, for det er længe siden, vi satte ud for at finde den fest, der for manges vedkommende har været talt om og planlagt i flere år.

Vi har mødt Ole. Faktisk fik vi ham anvist, da vi nogle timer inde i det nye år stak inden for på D'Angleterre på Kgs. Nytorv for at høre, om festen også her var pengene og forventningerne værd.

Mødet med Ole Nielsen og en magnumflaske blev nattens sidste for vores lille festpatrulje, men vores aften er startet langt tidligere til et specielt arrangement - så vidt vides det første af sin slags i Danmark, nemlig et regulært bunkebryllup.

Seks par på knæ

Klokken 22.00 kunne man se hele seks par knæle og modtage velsignelsen af tre præster i Christians Kirken, hvor halvanden hundrede mennesker sang "Det er så yndigt", mens de ventede på at fejre en lidt anderledes nytårsaften i selskab med de nygifte.

»Tænk at gå ind i et nyt årtusinde som ægteviede,« sagde Lea Dart, der i god tid inden klokken slog knaldtid, kunne forlade kirken med sin nu ægtemand Steen.

Det var Christians Kirkens præst, Flemming Pless, der havde fået ideen til bunkebryllup, og selv om de seks par ikke kendte hinanden, var der glæde i alle ansigter, da orgeltoner gelejdede de nugifte ud.

»Min tanke var at gøre noget, der normalt er meget individuelt, til noget fælles, og ved at lade seks par, der ikke kendte hinanden på forhånd, mødes nogle gange før brylluppet, kunne man måske også håbe, at de kunne dele nogle tanker omkring det at blive gift,« siger Flemming Pless.

Fyrværkeri ved søen

Vi er alene på en stor øde ø, der eksploderer. Sådan føler vi det, da vi kort før det, det hele handler om - midnat - sætter ud mod søerne for at se himmelen spejle sig.

Vejen derud fra Indre København er næsten øde, men rundt om Planetariet står unge par i intim samhørighed, mens himmelen buldrer os ind i et nyt år. I små grupper har de slæbt champagne - eller det, der ligner - og hele kasser med fyrværkeri ned til søkanten, men det spontane fyrværkeri overdøves af et af de utallige planlagte store farveshows, der natten igennem klæder København til fest.

En pige trækker baglæns med bemærkningen »Jeg kan ikke lide, det falder ned på mig.«

Nogle er uden for, andre har for længe, længe siden valgt at være inden for denne aften.

Inde på Restaurant Cassiopeia ved siden af Planetariet skåles der, og over de fleste ansigter går en stille tanke i minutterne omkring klokkeslagene.

Den midaldrende Flemming Lund har fået en festlig hat på, men han savner sine forældre, fortæller han.

Og Kirsten Bank sender især børnebørnene en tanke ved årsskiftet

Hun smiler, hun er i godt selskab. Ind imellem drejer hun ansigtet og ser duperet på det himmelmaleri, der tegnes over hovederne gennem taget på Restaurant Cassiopeia ved Planetariet.

Kirsten Bank fejrer i år nytår på en ny måde, men selskabet er det samme, som det har været de sidste 30 år - og som det formodentlig vil være de næste mange.

En af mændene supplerer med fortællingen om, hvordan de allerede for fire år siden besluttede at holde nytår på Cassiopeia i år, fordi det skulle være noget specielt.

»Også normalt er klokken 00 et stille øjeblik - sådan et lidt tænksomt øjeblik, men måske lidt mere i år. Der er en slags perspektiv i det - sådan en tanke om, hvor langt vi er kommet i det lidt større billede,« siger Jens Christian Johansen

Et andet sted i byen sidder en mand og tænker over, at vi måske ikke er nået så langt - at udviklingen måske alligevel ikke har været så rivende, som vi almindeligvis synes.

På vej ind for at møde ham får vi adgang til at snuse til byens stemning, som hverken er så aggressiv, så bøvlefuld eller så menneskefyldt, som mange havde frygtet.

I et lyskryds ruller vi ned for at ønske Godt Nytår til to piger, der deler en cykel, og som har serpentiner hængende nedenud skørtet. Tilbage får vi et stort smil...

Den dyre drøm

Og så er det, vi møder Ole Nielsen på D'Angleterre. Han har indtil videre haft en dejlig aften, siger han, men hans drøm om denne nytårsaften så oprindeligt noget anderledes ud.

»Da jeg var 25 år (for 35 år siden, red.) var jeg sikker på, at man nu ville kunne komme rundt om jorden i en rumkapsel, og det besluttede jeg dengang, at jeg ville. Men det kan man jo ikke...« fortæller Ole Nielsen med glimt i øjnene.

Og så er det, han insisterer på, at vi skal skåle og kommer tilbage med en magnumflaske, som virker lidt uoverskuelig.

På D'Angleterre har der hele aftenen været disket op til den helt store fest, og flot ser det ud. De knap 400 gæster har betalt 8200 kroner for hele moletjavsen, men så er det også et arrangement, der strækker sig over 25 timer.

»Det er mange penge - også for mig - men man kan vel kun tale om, at det er dyrt, hvis det ikke lever op til forventningerne,« siger Ole Nielsen, som kun er lidt skuffet over det med rumkapslen.

Vi forlader Ole og resterne af magnumflasken, da det nye år har et godt tag i tiden, og driver mellem festklædte, taxasøgende mennesker hjemad for at gøre status.

Godt Nyt År.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.