Fredelig nytårsaften i resten af landet

Trods en del fyrværkeriskader og både større og mindre brande blev det en forholdsvis fredelig overgang til det nye årtusinde, som danskerne fejrede landet over nytårsaften og nat.

Som forventet fik politi, Falck og brandvæsen i det københavnske mest at se til. Traditionen tro opstod der efter midnat uroligheder på Nørrebro, hvor politiet anholdt op mod 50 personer, der blev sigtet for vold, vold mod tjenestemand, hærværk og gadeuorden. Fem eller seks betjente kom til skade, da et talstærkt opbud af betjente først lukkede Dronning Louises Bro og senere spærrede Nørrebrogade af, da de unge kastede flasker og sten efter betjentene. To betjente blev forbrændt i ansigtet, da der blev kastet molotovcocktails ind i patruljevogne.

Også brandvæsenet havde travlt med at slukke større og mindre brande. Da travlheden var på sit højeste, måtte brandfolkene prioritere de alvorligste brande højst og undlade at rykke ud til mindre brande, der blandt andet blev antændt i containere.

En af de mere voldsomme brande opstod, da en nytårsraket antændte taget på en beboelsesejendom i Tåsingegade 109 på Østerbro i København. Ifølge kriminalpolitiets centrale vagtleder på Københavns Politigård så et vidne en raket ryge ind gennem et tagvindue, umiddelbart inden tagbranden brød ud.

Branden var så voldsom, at alle beboere på tre etager blev evakueret, og samtidig blev området omkring ejendommen spærret af, da der faldt tagsten ned fra taget. Politiet vurderede tidligt lørdag morgen, da branden var slukket, at i alt fem opgange var brandskadet. Der var umidelbart ingen meldinger om tilskadekomne.

Også andre steder i København måtte brandvæsenet på arbejde, og midt på natten havde det kørt til omkring ti større brande på tage og i lejligheder.

En anden tagbrand i Lipkesgade på Østerbro kunne ifølge politiet havde udviklet sig alvorligt, men det blev afværget, idet man i tide opdagede, at ilden lå og ulmede.

Hos Beredskabskorpset, der assisterer de lokale brandvæsener kunne brigadechef Flemming Lind Arpe tidligt lørdag morgen melde, at mandskabet på landsplan havde været ude til 27 indsatser, hvoraf de 22 var i forbindelse med brande.

- Tyngden ligger i det storkøbenhavnske område, og alt i alt har det vest for Storebælt været ualmindelig fredeligt, konkluderede brigadechefen.

Beredskabskorpset hjalp blandt andet til ved tre større brande, herunder branden i Tåsingegade på Østerbro samt en brand i Stenlille i Ringsted politikreds, hvor en raket antændte et stråtækt hus, samt ved en brand i Holeby på Lolland, hvor det formenltig var en elektrisk kortslutning, der satte ild til et hus.

Falck rykkede fra kl. 18 nytårsaften til kl. 06 nytårsmorgen ud i alt 181 gange til brande landet over. Yderligere blev der foretaget 1028 ambulanceudrykninger, hvoraf de 137 var til fyrværkeriskader.

I amter som Bornholms, Ringkøbing og Storstrøms amter var der blot få udrykninger til fyrværkeriulykker, hvorimod der i Frederiksborg-, Københavns- og Århus amter var mange ambulancer, der måtte ud til folk, der var kommet til skade med fyrværkeri.

I Thisted fik en 13-årig dreng sit ene øje alvorligt beskadiget, da han gik tilbage til en fuser. Ifølge politiets oplysninger er der fare for, at drengen mister synet på det beskadigede øje. Hos både Esbjerg politi og hos politiet i Valby kunne man melde om flere alvorlige fyrværkeriskader.

I store dele af Jylland kunne politikredse lørdag morgen melde, at nytårsaften var forløbet meget fredeligt, og i nogle kredse betegnede politiet sågar nytårsaften og nat som mere stille end en almindelig fredag aften.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.