Poul Nyrups nytårstaler

Sådan lød hovedbudskaberne i Poul Nyrups nytårstaler de forrige år.  • 1993-94 - mere arbejde til alle:


Arbejdet skal fordeles bedre. Kampen mod afmagten - i forhold til internationale kriser og i forhold til den hjemlige ledighed - var et gennemgående tema.

»Det virkelige gennembrud får vi den dag, vi opdager, at lykken ikke nødvendigvis er en stigende mængde arbejde til den enkelte, men nye arbejdspladser til flere og en bedre fordeling af det arbejde, der er.«  • 1994-95 - bedre forhold for udstødte:


Advarselslamperne blinker for velfærdssamfundet. Det delte Danmark, billedet af den udstødte ældre mand, der roder i en affaldskurv, satte præg på talen.

»Kan det være rigtigt, at medmennesker i Danmark er uden social kontakt, ensomme og udstødte? Kan vi være bekendt, at samfundet ofte opleves utilstrækkeligt, netop når vi har brug for det? For eksempel når gamle mennesker skal vente på hjælp i flere uger? Jeg synes ikke, vi kan være det bekendt.«  • 1995-96 - nu går det godt:


Optimismen og det moderne samfunds mangfoldige muligheder var et gennemgående tema.

»1996 rummer muligheder, som vi ikke har haft før. Det gælder internationalt, og det gælder herhjemme,« sagde Nyrup og koncentrerede sig om den fortsatte fornyelse i velfærdssamfundet: »Nu kan vi se de unge mennesker og langtidsledige i øjnene. Nu kan folk komme hurtigere i gang med job og uddannelse. Det sociale sikkerhedsnet bliver et springbræt og ikke en hængekøje.«  • 1996-97 - volden skal belæmpes:


Vi vil ikke finde os i volden. Nytårstalen blev afsæt for de tiltag, regeringen iværksatte for at sætte ind imod voldskriminalitet.

»Vi bliver rystede, når sagesløse udsætte for vold på gaden. Jeg forstår godt frygten og tænker ofte på ofrene og de efterladte. Lad mig sige det, så det ikke kan misforståes: Vi vil ikke finde os i det. Vi vil den vold til livs.«  • 1997-98 - børnefamilien i centrum:


Kan vi ikke gøre det lidt bedre? spurgte Nyrup i den tale, som er blevet synonym med statsministerens afsæt til at forbedre børnefamiliernes vilkår.

»Alt for mange børnefamilier lever i dag et hektisk liv, nogle måske mere hektisk end godt er. Vi har alle set unge forældre - oftest er det jo moderen - komme cyklende til dagsinstitutionen i det tidlige morgenmørke med de små, søvndrukne bag på cyklen. Kan vi ikke gøre det lidt bedre? Kan vi ikke gøre det lidt mindre stresset i den næste store etape af samfundets udvikling?«  • 1998-1999 - en sund økonomi:


Betalingsbalancen var under pres, og Nyrup lod forstå, at han var parat til et økonomisk indgreb, hvis det skulle vise sig nødvendigt. Velfærdssamfundet koster - og det "kommer ikke med posten."

»Der skal ikke herske tvivl om, at hvis det bliver nødvendigt, så vil regeringen til enhver tid kende sit ansvar og gribe ind. Vi vil aldrig, aldrig tilbage til den situation, hvor det danske samfunds økonomi nærmede sig afgrunden som i 70'erne.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.